Center za cepljenje in hitro testiranje v Celju(foto ZD Celje)
koronavirusSlovenija

Drugi najslabši dan po številu pozitivnih na testiranje na COVID 19(99,9% z Omikronom)

V četrtek je bilo  opravljenih  93 tisoč HAGT testov ter ob 22.270 PCR-testih so  potrdili 16.571 okužb z novim korona-virusom. Če karikiramo,  to je šele drugi »najboljši« rezultat v neenakopravnem boju COVID19 proti državljanom Republike Slovenije. Delež pozitivnih testov se je ustavil pri  74,4 odstotkih. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 153.334 aktivnih okužb. Po nekih predvidevanjih  in moji oceni, na podlagi tega  kar je  do danes,  ni daleč od tega da bomo konec meseca blizu 200 tisoč okuženih ali cca.  10 odstotkov prebivalstva  »pozitivno«  naravnanih, seveda  v lastno škodo in slabem zdravju.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 9638. Tedensko  povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 13.323,  se je v primerjavi s predhodnim dnem zvišalo  za 955. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 7272, kar je 458 več kot dan prej.

Največ okužb na posamezen dan doslej so  pri nas potrdili v torek, in sicer 17.491.

V četrtek pa so opravili  93.007 hitrih testov, tamkajšnje  pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi, ki so merilo za  status testiranca in  uvrstitev v »ligo« pozitivnih.

Z enim odmerkom cepiva proti COVID-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.260.472 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.208.984,  kar je še vedno borih ali ubogih  60 odstotkov iz celotne populacije.

Glede na vedenje državljanov, ki ga lahko spremljam v določeni gospodarski branži, lahko rečem da se to ne bo ustavilo kmalu. Kljub vsem mogočim prijaznim in sugestivnim nagovorom ljudi nič jih ne presune kaj dosti.  Ogromno škodo naredijo s tem ko sebe ne spravijo k spoštovanju navodil v nevarnost spravljajo vse okoli sebe. Osebje s katerim pridejo v stik gre kar po tekočem traku v izolacije in karantene. Kmalu ne bo oseb in uslužbencev v storitvenih dejavnostih, ki bodo servisirale svoje neodgovorne kliente. Če se bo »trend« neodgovornosti  nadaljeval  ne bo za čuditi se  če bodo nekatere branže, tukaj  mislim predvsem na turistično vejo gospodarstva, začasno zaprle svoja vrata, tudi za tiste, ki naredijo vse potrebno da ne bi prišlo do tega.

Nujno potrebno  »multilateralno« srečanje  med pametjo, zdravjem  in bodočim dobrim počutjem. Še je čas!

Vane T. Costa

Vir: NIJZ&vtc

Mogoče vam bo všeč