Nekategorizirano

Drr. Ivan Rihtarič: Minilo 150 let od Kapelskega tabora “pod milim nebom pri Novi slatini!”

Manj kot dve leti po prvem taboru v Ljutomeru (9.avgust 1868) je bil dvanajsti tabor na Kapeli (19.junij 1870). Pravilno bi moralo biti v Radencih, tam kjer je danes hotelski kompleks. Ljudje so bili vabljeni v nedeljo ob 4. uri popoldan » k Novi slatini« na to zborovanje » pod milim nebom ».Tabor je pričel dr. Anton Klemenčič, župnik iz Ljutomera, za predsedujočega je bil izbran dr. Matija Prelog, zdravnik iz Maribora, zapisnikarja pa sta bila učitelja Jurkovič in Dvoršak.

Dnevni red ta taboru je bil kot ga je že objavil Slovenski narod (6.junij 1870): » Mi hočemo v veliki množini ali taboru izreči: da smo Slovenci, da nam je naš jezik svet, da hočemo imeti iste pravice kakor drugi narodi, da nas žulijo davki, da naše dlani ne morejo več tujemu dobičku služiti, da je dolžna dežela in država pripomoči nam, kjer so naše moči preslabe, da se naše duševno in materialno stanje zboljša, itd.«.

Govorniki na taboru so bili: dr. Anton KJemenčič (resolucija št.1), Josip Šuman, profesor iz Maribora (resolucija št.2), dr. Matija Prelog (resolucija št. 3), Franc Žitek, posestnik in župan (resolucija št. 4) in Ivan Kukovec, posestnik iz Ljutomera (resoluciji št. 5 in 6).

Resolucije:

1.) Vsi Slovenci se po postavi naj zedinijo v eno kronovino z enim deželnim zborom in eno deželno vlado;

2.) Paragraf 19. državnih osnovnih postav se naj dejansko izpolnjuje, naj se zato na Slovenske4m slovenski jezik v vse cesarske urade in kot podučni jezik v vse šole vpelje in sicer koj v začetku prihodnjega šolskega leta;

3.) Ker so naša posestva z zemljiškim in hišnim davkom že preobložena, izrečemo vsi tukaj zbrani, da se naj državno gospodarstvo tako uravna, da se zemljiški in hišni davek zniža, ali če to nikakor ni mogoče, naj se v prihodnje ne povekša;

4.) Naj se prosta hudodelstva, pregreški in prestopki ostreje kaznujejo;

5.) Naj se reka Mura od Radgone do ogrske meje na deželne stroške regulira, posebej zgoraj Učje vasi;

6.) Naj se čez naš kraj ali ne daleč od njega napravi železnica.

Na taboru je bilo po pisanju v Slovenskem narodu (21.6.187O) In v Novicah (29.6.1870) 8.000 udeležencev.

Zgodovina se je poigrala z datumom 16. junij, saj je 19.junija 1877 umrl »oče radenske slatine« dr. Karl Friedrich Henn.

19 junij ima občina Radenci svoj občinski praznik.  

Mogoče vam bo všeč