hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaZdravje

Drobižek #15: pri konzerviranih živilih bodite pozorni na neto maso ploda

Na Zvezi potrošnikov Slovenije že vrsto let poudarjamo, da moramo biti pri nakupovanju živil pozorni na označbe na embalaži. Ena izmed pomembnih informacija o izdelku je tudi podatek o njegovi masi. Običajno je na embalaži izdelka navedena neto masa, to je masa izdelka brez embalaže. Pri konzerviranih živilih, kot so vložena zelenjava, ribe ali sadni kompoti, pa se nahaja tudi podatek o neto masi ploda.

Neto-masa-ploda-1

Pri vloženih tunini v oljčnem olju je neto masa ploda masa tunine brez mase embalaže in mase oljčnega olja.

Kako lahko prihranimo s spremljanjem neto mase ploda?

Pred časom smo pripravili prispevek o tem kako lahko prihranimo, če primerjamo ceno za enoto izdelkov. Vendar pri konzerviranih živilih je v ceni za enoto upoštevana neto masa izdelka in ne neto masa ploda, zato moramo biti pri primerjavi cen tovrstnih živil še toliko bolj previdni.

Neto-masa-ploda-2

ZPS nasvet

Pri konzerviranih živilih, kot so vložena zelenjava, sadje ali ribe, bodimo pozorni na neto maso ploda. To je masa ploda brez mase vode, olja, kisa ali druge tekočine v katero je živilo vloženo.

Med istovrstnimi izdelki, primerljive kakovosti, izbirajmo tiste s čim nižjo ceno za enoto in čim večjo neto maso ploda.

 

 

vir: https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11698-drobizek-15-pri-konzerviranih-zivilih-bodite-pozorni-na-neto-maso-ploda

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana