Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Zaton policijskega sindikalizma in vzpon političnega aktivizma

Tisti, stari tam nekje nad 50 let, vsaj približno vemo, kako je bilo s sindikalizmom v času juge. Krompir, zelje, repa in še kaj za ozimnico po nižjih cenah, pa kakšen sindikalni piknik in to je to. Takšni so bili sindikati nekdanje juge. Po osamosvojitvi Slovenije se je zdelo, da prihaja čas pravih sindikatov zahodnega tipa, ki se resnično borijo za pravice delavcev. Njihovo število se je množilo, kot gobe po dežju.

Eden prvih novodobnih sindikatov je bil Policijski sindikat Slovenije (PSS). Kar nekaj nenavadnega, a hkrati povsem normalnega za demokracije zahodnega tipa. Ne vem več kdo vse je takrat vodil ta sindikat, spomnim se le dveh njihovih takratnih funkcionarjev. Eden med njimi je bil Zdravko Melanšek, drugi pa Maks Rakuša. Precej močan sindikat je to bil v tistem času. Mislim, da leta 1993, so organizirali prvo resno stavko policistov in varnost je bila resno ogrožena. Reagirala sta vlada in Državni zbor in po hitrem postopku sta policijsko stavko omejila do te mere, da policisti resno stavkati ne morejo niti danes.

Leta 1996 je PSS “ustrelil povsem mimo”. Sporočili so namreč, da bodo stavkali in da ne bodo zagotavljali varnosti papežu Janezu Pavlu II., ki je takrat napovedal obisk v Sloveniji. Tudi sam sem se takrat močno angažiral in skupaj s skupino sodelavcev smo tok dogodkov obrnili v obratno smer. Policisti so obrnili hrbet svojim sindikalnim šefom. Ne glede na to, pa je sledilo s sindikalnim delom močno zaznamovano obdobje. Dobrih pet let pred letom 2000 sem bil zadolžen za tako imenovano “komuniciranje ” s PSS, kar je v praksi pomenilo taka in drugačna pogajanja. Maks Rakuša in Zdravko Melanšek, sta bila precej trda a realna pogajalca. Mnoge stvari smo rešili v korist policistov, vse pač ne.

Sledil je razkol v PSS. Ostal je stari PSS, od njega pa se je odcepil Sindikat policistov Slovenije (SPS). Za delodajalca seveda dobro, za policiste pač slabo. Več policijskih sindikatov bi nastalo, manj močni bi bili. Čas pa je pokazal svoje. PSS je postal tako imenovani šefovski sindikat, SPS pa policijski sindikat. Šefov v policiji je pač že skoraj več kot policistov – žal.

Ko sem bil v letih 2012/2013 notranji minister sem si iskreno prizadeval za korekten dialog z obema sindikatoma, torej PSS in SPS. Nenazadnje sem bil policist nekaj manj kot 30 let in če jih je kdo skušal razumeti sem bil to jaz. A ni šlo. PSS je bil skrajno radikalen in nekorekten, SPS pa veliko manj. To je bil čas nastajanja nove policijske zakonodaje in mnogi predlogi SPS so bili vneseni v zakon in še danes koristijo vsem policistom.

Posebej v čast si štejem, da smo takrat v novo policijsko zakonodajo vnesli določilo, da je za nekatere (ne vse) policiste potrebna višješolska izobrazba in to z letom 2016. Jasno mi je bilo, da bo to za te policiste pomenilo štiri plačilne razrede višjo plačo. Tega sem vesel. Res pa je, da smo takrat predvidevali, da bo tega deležno nekaj več kot polovica policistov, realnost pa je pokazala, da so bili tega deležni vsi policisti in njihove plače so se (tudi zaradi drugih razlogov) povečale za več kot 40 odstotkov.

Ko sem PSS pred dnevi na to opozoril, so mi odgovorili naslednje: “Ne drži. Zapuščina vašega zakona je bila da so policisti ob premestitvi iz V. v VI. Tarifni razred večinoma izgubili od 1. do 3. PR (-12% plače), redki so ostali na 0 ali so dobili 1. plačni razred”. Ste razumeli to “butalščino” PSS? Statistika je jasna policisti imajo danes več kot 44 % višje plače kot leta 2012, ko sem bil minister in ko smo sprejemali to zakonodajo. Tako povišanje plač seveda ni v celoti moja zasluga. Situacija pa je vseeno povsem jasna. Zakonodaja ki sem jo predlagal in je bila sprejeta, naj bi približno polovici policistov prinesla 4 plačilne razrede višjo plačo, moji nasledniki pa so jo dodelili vsem policistom, 2 plačilna razreda pa so “izpogajali” sindikalisti. Še butalci so bili bolj pametni, kot sindikalisti PSS.

Se je pa PSS oglasil še pred dnevi. Ponovno je dokazal, da je sindikat policijskih šefov in ne sindikat policistov. Po sodbi Upravnega sodišča v Novi Gorici so “odločno zahtevali vrnitev šefa NPU Muženiča na čelo NPU”. Tega ni zahtevalo  niti sodišče. Sodišče je zahtevalo zgolj in samo ponovno presojo o pravnih osnovah razrešitve Muženiča. Lepo vas prosim, PSS zahteva vrnitev odstavljenega šefa NPU na mesto šefa NPU. Desetine policistov je bilo zaradi različnih razlogov v preteklih letih odpuščenih iz policije. Mnogi so tožbe tudi dobili. Ste že kdaj slišali, da so se v PSS zavzeli za policista “Jožeta” ali “Janeza” in so od policijskih šefov javno zahtevali njegovo takojšnjo vrnitev na mesto policista? Čestitke funkcionarjem PSS, ki je še enkrat dokazal, da ni “policijski” ampak “šefovski” sindikat. Pa ne le to. PSS opušča sindikalizem in se gre politični aktivizem.

Še ena podrobnost. Naša zakonodaja določa obveznost, da mora delodajalec od plače delavca odtegovati sindikalno članarino in jo nakazovati posameznemu sindikatu. Kaj podobnega boste našli le redko kje. Še več naša zakonodaja določa, da mora delodajalec plačati določeno število ur za delo sindikalnih funkcionarjev. Leta 2012 je bilo to za oba policijska sindikata nad 150.000 ur ali več kot 70 policistov je lahko celo leto delalo za oba sindikata in nič za policijo. Taki sta bili pogodbi s PSS in SPS, res pa je, da teh ur niso nikoli izkoristili v celoti. Koliko učiteljev Štrukljevega sindikata plačujemo na ta način, pa niti ne vem.

vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč