Nekategorizirano

Dr. Stane Granda: Koga se bojijo »najvišji predstavniki« države?

Novica, da so Andreju Šiški podaljšali pripor je že stara. Očitajo mu ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi organiziranja Štajerske varde in da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Državnega tožilstva ne gre podcenjevati. Trditev, da je neodvisno in vem še kaj, je pravljica za otroke. Že ime državno tožilstvo pove, da zastopa voljo in interese države. Ker smo država tako teritorj kot državljani, je njihovo izrazoslovje samo s seboj v nasprotju. Državno tožilstvo vedno ščiti državo le formalno. Nima mandata vseh državljanov, ampak samo vladajočih.  Dejansko ščiti samo oblastnike in to tiste, ki si predstavljajo, da so oni država, državljani pa zaradi njih. Pravo državno tožilstvo bi moralo, če bi to res bilo, biti sposobno zaščititi tudi državljane in državo pred nesposobnimi in še kako drugače neprimernimi »najvišjimi predstavniki« države. Slovenci ne dosegamo ciljev in namena osamosvojitve zaradi Šiškov in podobnih, ampak oblastnikov.

Tako, kot imajo »najvišji predstavniki države« pravico, da jih je strah Šiške, včasih smo rekli, da je strah votel, okoli pa ni nič,  imam tudi sam kot državljan in udeleženec Vojne za Slovenijo pravico povedati, ne samo, da me Šiško in njegova varda ne ogrožajo, ampak, da se jih sploh ne bojim. Strah pa me je, Turnškove, Lipičeve, Židanove in Kučanove varde, ki zanikajo bistvo in  temelj slovenske osamosvojitve, to je demokracijo. Brez nje Slovenije ne bi bilo. Vztrajajo na kontinuiteti komunističnega totalitarizma, zanikajo vojne in povojne poboje neoboroženih civilistov, starčkov, otrok, nemočnih žensk, celo nosečnic, temeljne človekove pravice, svetost življenja. Dovolj je bilo, da je nekdo samo posumil, da bi lahko bil nevaren in si bil ubit kot žival. Kot moj stari oče, ki je bil od samega začetka do krutega uboja njihov kot nihče daleč naokoli. Še več. V pismih bralcev celo poudarjajo, kako so na to ponosni.  Kaj dela v tem primeru državno tožilstvo? Smo državljani samo številke? Nimamo pravice do državne zaščite’? Smo znova državljani druge vrste, kot smo bili skoraj pet desetletij, ko smo se imeli pravici samo strinjati in jih hvaliti!

Poglavitno orožje vseh totalitarizmov je sejanje strahu. Ko prebiramo biografije Lenina, Stalina in drugih njunih tovarišev in jih primerjamo z dejavnostjo Titovega pismouka, kot je Solženjicin označil Kardelja, se stresemo ob spoznanju, da so nekateri »naši« svoje učitelje celo prekosili.

Vsi slovenski politiki, zlasti »najvišji predstavniki države« prisegajo na pravno državo. Te dni lahko poslušamo šolskega ministra, visokega komunističnega funkcionarja, da sodbe ustavnega sodišča niso izvršljive sodbe, ampak prvenstveno vprašanje politike, ki se mora odločiti ali jih bo in kako jih bo upoštevala!

In se vračamo tja, kjer smo bili. Po skoraj treh desetletjih lastne države na čelu z državnim tožilstvom.

V 7. členu zakona o državnem tožilstvu je zapisano: »Državni tožilec mora pri opravljanju državnotožilske službe ravnati nepristransko, varovati ustavnost in zakonitost, načela pravne države ter človekove pravice in temeljne svoboščine«.

Kritika reda v državi in nezadovolstvo z navišjimi predstavniki države v nobeni demokratični državi ni in ne more biti ogrožanje državne ureditve.

P.s.« Najvišji predstavniki države« ne zamudijo prilike, da  ignorirajo, žalijo in se norčujejo iz predsednika države, ki je njen edini suveren, ker pooseblja dejanskega suverena, to je državljane. Te mora državno tožilstvo spoštovati in si mora prizadevati za enakopravno varstvo slehernega posameznika, njegove svobode in njegovega dostojanstva. Državno tožilstvo očitno postavlja »najvišje predstavnike države« pred ljudstvo in njegovo čast in suverenost.

Glede na dejstvo, da ob podaljšanju pripora Šiški  stalno omenjajo nekega mladeniča, ki je bil član mladinske skupine SDS, vse skupaj dobiva še bolj strašljivo vsebino in podobo! Gre za kriminaliziranje opozicije, njeno postavljanje izven pravnega reda države?

Dr. Stane Granda

 

Mogoče vam bo všeč