Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: V Iranu se dogaja grozljivo teptanje človekovih pravic in nasilne aretacije študentov ter žensk

Iz Irana prihajajo zaskrbljujoče informacije o množičnih nasilnih aretacijah in kršitvah človekovih pravic. Varnostne in obveščevalne strukture iranskega režima so v strahu pred novo vstajo v zadnjem času sprožile vrsto aretacij, s katerimi so odvzeli prostost številnim mladim perspektivnim študentom in članom njihovih družin, povečini tistim, ki podpirajo iransko opozicijsko gibanje (iranske organizacije Mudžahedini ljudstva). Med priprtimi posamezniki pa je še posebej zaskrbljujoče število žensk, o čemer poročajo tudi mnoge nevladne organizacije.

				Foto Reuters			Foto Reuters

Neupravičeno priprti posamezniki so po aretaciji izpostavljeni mučenju in drugemu trpinčenju, brez dostopa do odvetnika in natančnega pojasnila razlogov za aretacijo, vse z namenom priznanja kaznivih dejanj, ki jih niso zagrešili. Priprti so izpostavljeni tudi fizičnemu in psihičnemu nasilju. S strani tistih, ki so zaslišanja prestali, je mogoče slišati jasna pričanja o tem, da želi režim v okviru svojih nehumanih in zasliševalskih metodah od zaslišanih izvedeti predvsem informacije o odporniškem gibanju in političnih nasprotnikih režima.

O dogajanju v Iranu je iransko opozicijsko gibanje opozorilo dr. Milana Zvera, ki je ob poročilih, ki jih prejema, zgrožen. “Informacije, ki sem jih prejel o nasilju v Iranu nad mladimi, so grozljive. Zato tudi podpiram poziv Marjam Rajavi, vodje Iranskega nacionalnega sveta za odpor (NCRI), ki je pozvala visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice in Sveta OZN za človekove pravice in posebnega poročevalca OZN za nasilje nad ženskami, da v Iran pošlje mednarodne delegacije, ki naj obiščejo zapore iranskega režima, se srečajo s političnimi zaporniki in nedavno aretiranimi, zlasti ženskami,” je poudaril evropski poslanec.

				Dr. Milan Zver

Dr. Milan Zver

Ob tem je poslanec tudi najostreje obsodil nasilje, ki ga iranski režim izvaja nad mladimi študenti. Dr. Milan Zver pa je ob tem tudi ocenil, da iranski režim za podporo svojemu terorističnemu delovanju že vsa leta potrebuje tudi finančna sredstva, do katerih pride le preko mednarodne kriminalne dejavnosti, kar pomeni tudi pranje denarja. “Tudi zato je povsem nedopustno, da so v Sloveniji še vedno na prostosti osebe, ki so omogočila pranje milijarde evrov za ta isti iranski teroristični režim preko državne banke NLB,” je še izpostavil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Vir: milanzver.eu

Mogoče vam bo všeč