Nekategorizirano

Dr. Milan Zver v intervjuju za Magyar Hirlap: Vprašanje vladavine prava je politično orodje v rokah levih strank

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v intervjuju za enega izmed najbolj branih časopisov na Madžarskem, Magyar Hirlap, spregovoril o vladavini prava na Madžarskem, pa tudi o odnosu evropskih institucij oziroma predvsem politične levice do tega vprašanja. 

Dr. Milan Zver meni, da razprava o vladavini prava na Madžarskem v okviru evropskih institucij sploh ni potrebna. »Evropska unija oziroma njene politične institucije bi se morale ukvarjati z nekaterimi osrednjimi težavami, ki jo tarejo, ne pa s tako imenovanim madžarskim vprašanjem, za katerega se zdi, da je edina stalnica evropskih političnih debat. Unija bi se morala posvetiti vprašanju migracij in težavam, ki jih s seboj prinašajo ilegalne migracije. Menim, da je madžarska vlada stalno na evropskem tnalu ravno zaradi svoje protimigrantske politike, pa čeprav je premier Viktor Orban na tem področju pravzaprav edini pravi zmagovalec, saj je vsakič znova dokazal, da je njegova politika v zvezi z migracijami pravilna,« je prepričan dr. Zver.

»Če bi se v okviru Evropske unije resnično želeli resno lotiti vprašanj vladavine prava, potem bi morali začeti v Sloveniji, kjer je zaupanje v pravno državo najnižje v EU, sodni mlini sodijo najpočasneje in povzročajo enormno gospodarsko in osebne škode. Da ne omenjam, da je tranzicijska levica tri tedne pred volitvami v letu 2014 protiustavno zaprla vodjo opozicije. Danes pa vse bolj totalitarna in vse manj legitimna leva oblast pod vodstvom aktualnega premierja skuša sprejeti drakonsko regulacijo medijev, neposredno usmerjati oglaševalske proračune državnih podjetij in tajni službi omogočiti nadzor nad vdiranjem v naše domove ter ji omogočiti nastavljanje prisluškovalnih naprav,« je v intervjuju še dejal dr. Zver in obenem podčrtal, da se je težko znebiti občutka, da EU Madžarsko kaznuje zaradi neomajnega stališča proti migrantski politiki in »torej vse to nima ničesar opraviti z vprašanji vladavine prava.« 

Evropski poslanec je tudi prepričan, da bodo migracije ena od osrednjih tem kampanje za tokratne evropske volitve. »Prepričan sem, da se bodo v kampanji leve sile združile proti silam, ki nasprotujejo ilegalnim migracijam,« je povedal dr. Zver ter dodal, da takšno polarnost vidimo že sedaj, tako na evropski ravni, kot tudi v Sloveniji, ko se nameravajo tri stranke, ki pripadajo skupini ALDE združiti pod eno streho in nastopiti proti strankam EPP. »Desnosredinske stranke pa se žal drobijo, ne nastopajo enotno, to pa bi lahko povzročilo tudi izgubo večine desne sredine v Evropskem parlamentu,« je dejal evropski poslanec.

Na vprašanje, ali so evropske institucije enako stroge v zvezi z vladavino prava tudi v tistih državah članicah, kjer vladajo levosredinske stranke, je dr. Zver dejal, da temu ni tako. »Evropske institucije se doslej niso poslužile kakršnihkoli preiskav v državah članicah z levosredinskimi vladami. Sedaj se sicer nakazujejo neke težnje, da naj bi preiskovali Romunijo, a prepričan sem, da se bodo našli razlogi, da se bodo te aktivnosti tako ali drugače izjalovile,« je dejal.  »Sam moram reči, da sem včasih zaupal v mehanizem vladavine prava – to idejo sem, morda naivno, podpiral od začetka. Toda na primeru Slovenije, ko Evropa po vsem, kar sem že predhodno naštel, ni odreagirala, in ni sprožila nobenih postopkov, da bi vladavino prava zaščitila, ugotavljam, da gre pri vprašanjih vladavine prava le za politično orodje v rokah levih strank.«

Mogoče vam bo všeč