Vir: milanzver.eu
EvropaPolitikaSlovenija

Dr. Milan Zver: Skrajni čas je, da EU zavzame bolj odločen položaj v boju proti iranskemu režimu

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes sodeloval v spletni razpravi o iranskem državnem terorizmu v Evropi in politiki EU do iranskega režima, ki jo je organizirala Skupina prijateljev svobodnega Irana v Evropskem Parlamentu (Friends of  Free Iran Group in the European Parliament).

Tokratna spletna razprava je potekala v času, ko svet čaka na razsodbo v zvezi s terorističnim dejanjem iranskega diplomata Assadollaha Assadija, ki je obtožen, da je junija 2018 v Franciji skupaj s tremi drugimi sostorilci poizkušal izvesti bombni napad na shodu za svoboden Iran. Assadi je prvi iranski diplomat, ki je na evropskih tleh obtožen terorizma. Sodbo naj bi razglasilo belgijsko sodišče v Antwerpnu 22. januarja 2021.

Kot je v razpravi uvodoma dejal poslanec, ki je tudi sopredsednik Skupine prijateljev svobodnega Irana v Evropskem Parlamentu, je pogovor o iranskem državnem terorizmu, ki sega tudi v Evropo, zelo pomemben. “V zadnjih 40 letih so teroristična dejanja iranskega režima vzela življenja mnogih Irancev, terorizem pa je prešel tudi meje iranske države. Zelo zaskrbljen sem nad poročili, da teroristične zarote režima, ki so dosegla tudi evropska tla, dobivajo novo dimenzijo,” je dejal poslanec in nadaljeval, da je v takšnih okoliščinah “alarmantno, da Evropska unija nadaljuje z obnovitvijo jedrskega sporazuma, brez, da bi izvedla kakršenkoli pritisk na iranski režim, naj konča s kršitvijo človekovih pravic, diplomatskim izsiljevanjem in državnim terorizmom.”

“V tem pogledu podpiram Mariam Rajavi in iransko opozicijsko gibanje, da v Iranu obnovi demokracijo, pravičnost in svobodo,” je poudaril evropski poslanec in zaključil, da je “skrajni čas, da EU zavzame bolj odločen položaj proti iranskemu režimu in proti njemu uvede potrebne sankcije.”

Povteto po: milazver.eu

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa