Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Nevladne organizacije naj bodo financirane iz več različnih virov

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na torkovem plenarnem zasedanju v Strasbourgu spregovoril o resoluciji o uveljavitvi evropskega vrednotnega instrumenta za podporo civilno družbenih organizacij, ki promovirajo demokracijo, vladavino prava in druge temeljne vrednote. 

Dr. Zver je bil ob tem mnenja, da so civilnodružbena gibanja v razvoju evropske civilizacije, odigrala pomembno vlogo, še  posebej v času, ko so se oblikovale moderne države in politične oblasti. »Civilna družba je opravljala pomembno vlogo nadzora nad tistimi, ki so imeli politično oblast in upravno moč,« je ob tem povedal dr. Zver, ki je ob današnji razpravi o resoluciji izpostavil tudi pomen instrumenta, s katerim bi se prek nevladnih organizacij financiralo in spodbujalo temeljne in univerzalne vrednote.

»Toda, če so nevladne organizacije oziroma civilna družba pretirano financirane s strani javnih sredstev, ki jih podeljuje politika, potem obstaja bojazen, da bo ta civilna družba postala odvisna od te politike,« je opozoril dr. Zver in obenem menil, da bi takšne nevladne organizacije lahko postale paradržavne organizacije, ki izvršujejo zahteve tistih, ki so jim dali davkoplačevalski denar, namesto, da bi predstavljale vitalnost civilne družbe.

Ob tem je bil še mnenja, da je treba neodvisnost vladnih organizacij spodbujati s financiranjem s strani več neodvisnih virov, kot na primer s strani gospodarstva, zasebnega kapitala, mecenov, oziroma, da javna sredstva, pa naj prihajajo od lokalne, regionalne, nacionalne, ali evropske ravni, ne smejo biti edini vir financiranja delovanja civilno-družbenih organizacij. 

Obenem pa si dr. Milan Zver prizadeva tudi za transparentnost financiranja nevladnih organizacij, saj imajo državljani pravico vedeti, kdo je tisti, ki nevladne organizacije financira, tudi v luči morebitnih lobiranj.

Mogoče vam bo všeč