Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Mednarodna skupnost bi se morala odzvati na nasilno zatrtje upora v Iranu

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu opozoril na dogajanja v Iranu in izpostavil, da bi tako Evropska unija kot Združeni narodi v omenjeno državo morali poslati opazovalce, ki bi preverili realno dogajanje.

»Mnogi evropski poslanci so v preteklem tednu z veliko zaskrbljenostjo opozorili na grozljivo kršenje človekovih pravic v Iranu,« je uvodoma dejal dr. Zver in dodal, da so evropski poslanci podrobneje izpostavili celotno dogajanje v Iranu, ki se je pričelo s protesti 15. novembra, ki so zajeli več kot 200 iranskih mest v celotni državi. Protesti so se pričeli zaradi 50-odstotnega dviga cen goriva.

Kot je izpostavil evropski poslanec, je iranski režim s protestniki nasilno obračunal in proteste krvavo zatrl. »Naša zaskrbljenost je v tem, da iranski režim javnosti ne predstavlja pravega števila žrtev med protestniki, kot tudi ne števila vseh, ki jih je režim zaprl. Po nekaterih ocenah je bilo v protestih v Iranu najmanj 1500 mrtvih in najmanj 12.000 aretiranih,« je povedal dr. Zver in dodal: »National Council of Resistance of Iran je zbral imena več kot 500 žrtev. Med njimi je mnogo žensk, štiri matere, pa tudi mladoletna dekleta, kot je 14-letna Nikta.« Evropski poslanec je ob tem tudi pokazal fotografijo umorjene 14-letnice.  

»Menim, da je nujno potrebno, da Evropska unija in Združeni narodi v Iran napotijo opazovalce, ki bodo preverili, kaj se v Iranu dejansko dogaja,« je še poudaril dr. Milan Zver.

Namreč, če mednarodna skupnost ne bo odreagirala na dogajanja v Iranu, bo iranski režim to neaktivnost razumel kot zeleno luč temu, kar počne. Tisti, ki bodo zaradi tega trpeli, pa bodo iranski državljani in državljanke oziroma tisti, ki so se uprli režimu.

Mogoče vam bo všeč