Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Evropska unija naj prizna Juana Guaida za začasnega predsednika Venezuele

Dr. Milan Zver je pristopil k pobudi poslancev Evropskega parlamenta, s  katero pozivajo visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini, naj za predsednika Venezuele prizna  Juana Guaida in tudi s tem dejanjem pripomore k temu, da se drastične kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin Venezuelk in Venezuelcev, končajo.

V pobudi, kateri se dr. Milan Zver pridružuje, evropski poslanci izpostavljajo, da so tako politična kot tudi ekonomska in socialna situacija v Venezueli že več let izjemno zaskrbljujoče. Venezuelke in Venezuelci so soočeni z množičnim kršenjem človekovih pravic in s kršenjem demokratičnih načel. »Nezakonita zaprisega tirana Nicolasa Madura, ki se je zgodila 10.1.2019 in s katero je začel svoj drugi nelegitimni predsedniški mandat na čelu te države, je eno zadnjih dejanj, ki demokracijo v državi dokončno razkrajajo,« opozarjajo poslanci in dodajajo, da je zaprisega sledila nepoštenim in nelegitimnim volitvam.

»Evropska unija že dalj časa izpostavlja potrebo po obnovitvi demokracije in vladavine prava v Venezueli, do katere bi moralo priti skozi kredibilen politični proces,« izpostavljajo evropski poslanci. Ob tem pa tudi pozivajo k močni in enotni poziciji Evropske unije v zvezi z aktualnimi dogodki v Venezueli. Poslanci tako Federico Mogherini pozivajo k temu, da Juana Guaida Evropska unija prizna kot začasnega predsednika Venezuele v obdobju do razpisa novih, legitimnih volitev. »Priznanje predsednika Guaida za legitimnega voditelja Venezuele bi pomenilo podporo Evropske unije k temu, da se kriza v Venezueli konča po mirni in demokratični poti,« so v pismu še zapisali evropski poslanci.

 

Mogoče vam bo všeč