foto: Milan Zver(osebni arhiv)
Evropaosveščanje potrošnikovPolitikaSlovenijaZunanja politika

Dovolj izmikanja: Dr. Milan Zver vložil pritožbo zoper Vere Joúrove zaradi njene misije v Sloveniji.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj  pri evropski varuhinji človekovih pravic vložil uradno pritožbo zoper Evropsko komisijo, ki po devetih mesecih izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja še vedno ne zagotavlja dostopa do dokumentov, povezanih z misijo podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji marca 2023, ki v Evropski komisiji pokriva prav področje transparentnosti.

 

Sam  dr. Milan Zver, je dejal, da obstaja redna skrb, in tudi bojazen,  da Komisija namerno poskuša odložiti objavo teh dokumentov do konca mandata podpredsednice Jourove, da komisarka ne bi odgovarjala za svoja dejanja.

Od varuhinje človekovih pravic zahteva, da:

 

Ugotovi, ali je Evropska komisija kršila njegovo pravico do dostopa do informacij, ker mu ni zagotovila zahtevanih dokumentov;

Evropski komisiji naloži, naj objavi celotno poročilo o misiji v Sloveniji, vključno z vsemi drugimi internimi dokumenti, ki jih je zahteval ter vključno z opomnikom, ki so ga za obisk Slovenije pripravili v kabinetu komisarke;

Ugotovi, da je Evropska komisija zlorabila svoja pooblastila s tem, da je zavlačevala z odgovorom na njegovo zahtevo;

Priporoči Evropski komisiji, naj sprejme ukrepe za izboljšanje preglednosti in transparentnosti pri komunikaciji z javnosti.

 

Škoda ki jo je naredila, in posledice, ki so nastale,   so v več ozirih  nepredstavljive, kako v Sloveniji tako tudi drugje,   je potrebno ovrednotiti, povzročitelja, indirektno  svojim pristranskim ravnanjem ali z opustitvijo dolžnega dejanja, pa zagotovo sankcionirati ter  dati do vedenja,  da bodo vsa bodoča enaka ali podobna dejanja onemogočena. Upajmo v uspeh in do pravočasnega epiloga.

Vane T. Costa

Viri: X&MZ

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa