Nagrada mestu Celje za naj gostitelja Dirke po Slovenije za leto 2022 je bila izročena v roke Bojanu šrotu, županu Mestne občine Celje
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportTurizem

Dosežki: »Celje Naj gostitelj letošnje dirke Po Sloveniji-Celjani ponosni na doseženo«.

V Celju, na Starem gradu,  je danes  potekala slovesna razglasitev Celja kot zmagovalca za naj gostitelja  28 kolesarske dirke po Sloveniji .  Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke in mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) sta ob tem županu Mestne občine Celje, Bojanu Šrotu, predala repliko 5200 let starega kolesa, najdenega na Ljubljanskem barju. Ta dragoceni pokal pripada zmagovalcu tekmovanja za Naj gostitelja dirke in je enak tistemu, ki ga je prejel najboljši kolesar na dirki Po Sloveniji, letos je bil to, tako kot lani, Tadej Pogačar.

 

Komisija za izbor Naj gostitelja, vodila jo je znana turistična novinarka Marjana Grčman, je o zmagovalcu odločala med vsemi 41 destinacijami, ki so sodelovale pri izvedbi letošnje dirke Po Sloveniji. Kot so poudarili v komisiji, so tudi tokrat imeli zelo zahtevno delo, saj so se vse destinacije izkazale kot izjemne gostiteljice in pripravile enkratno dobrodošlico dirki ter zanimive in inovativne aktivacije. Od vseh destinacij pa smo letos komisijo najbolj prepričali gostitelji v Celju.

 

»Mestna občina Celje nas je prepričala s svojim strokovnim in profesionalnim pristopom k promociji in večmesečno pripravo na prihod dirke z izvedbo številnih aktivnosti z značajem. Celjani so med drugim pokazali tudi izredno inovativnost pri aktivacijah in promociji same destinacije,« je bilo med drugim navedeno v obrazložitvi.

Po razglasitvi Celja za Naj gostitelja dirke Po Sloveniji je Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, povedal:

 

»Zelo smo veseli in ponosni, devet let smo že partner te dirke, da smo letos prejeli to priznanje. Odkrito lahko povem, da smo se že kar nekaj mesecev pred dirko odločili, da se bomo letos resno potegovali za to priznanje. Ob tem čestitam organizatorjem dirke, da so se odločili za takšno nagrado. Verjetno to ni običajno pri teh velikih kolesarskih dirkah. Nagrada pa zagotovo vsa mesta, občine, gostitelje in kraje, kjer dirka poteka še dodatno motivira, da se dobro pripravimo za ta spektakel, ki ni samo športni, ampak je tudi odlična promocijska priložnost.  Hvala komisiji, ki je prepoznala naša aktivnosti in prizadevanja in ki nas je izbrala v tej zelo hudi konkurenci ostalih gostiteljev dirke.« Tudi za naslednja leta je Celje pripravljeno v  gristi v  to organizacijsko  jabolko.

Bogdan Fink, Mojca Novak, Maja Pak in Bojan Šrot

 

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), ki je eden od nosilnih partnerjev dirke Po Sloveniji, je ob tem povedala, da je izjemno vesela, da vsa ta leta sodelujejo s toliko destinacijami in da so  vložile toliko napora, entuziazma in aktivnosti v pripravah na dirko, kar je bilo potem odlično vidno v televizijskih prenosih.

Na koncu smo res lahko zadovoljni, saj si je letos dirko ob progi ogledalo 300 tisoč gledalcev in kar 11 milijonov ljudi v televizijskih prenosih, še 15 milijonov pa si je ogledalo vse te oglaševalske kampanje, ki so spremljale dirko,« je dejala Maja Pak in dodala, da so ponosni na partnerstvo STO in 41 destinacij, ki ustvarja dodano vrednost za turizem in tudi za prebivalce.

 

Številne aktivnosti, ki so prepričale komisijo, da je Celje primerno za to prestižno nagrado

Na Mestni občini Celje in v Zavodu Celeia Celje, ki sta nosilca promocijskih aktivnosti za dirko v Celju, smo letos v prizadevanju za naziv Naj gostitelja dirke, pripravili še več promocijskih aktivnosti in spremljajočih dogodkov kot minula leta.

Mestno središče smo okrasili zastavicami z motivi dirke, plakati na jumbo panojih in v svetlobnih vitrinah so napovedovali 3. etapo, v rondoje smo namestili zelena kolesa, ob trasi proge so bili nameščeni zeleni krogi z logotipom cilja etape v Celju itn.

Na Krekovem trgu je bila na ogled razstava Celjski peloton, avtorja dr. Boruta Batagelja, o zgodovini kolesarstva v Celju. Trg je krasila inštalacija, ki so jo ustvarili v Šolskem centru Celje (ŠCC) in je bila prava foto atrakcija za prebivalcev in obiskovalce mesta.

V sklopu promocije smo 38 tisoč gospodinjstvom v Mestni občini Celje in še v enajstih občinah v regiji razdelili  promocijske letake, v podobo dirke smo odeli enega od Celebusov, v zeleni barvi, ki je barva majice vodilnega kolesarja na dirki, je svetil Stari grad Celje.

Na Krekovem trgu smo pripravili tudi Kolesarski dan s Polževo dirko, pri tem in še drugih dogodkih je bilo zelo dragoceno sodelovanje Kolesarskega kluba knežjega mesta Celje in Kolesarskega društva Lava Team.

Prvič v devetih letih odkar gostimo etapo smo imenovali ambasadorja dirke v Celju, to vlogo smo namenili celjski športni legendi Tonetu Tislju, ki je svojo vlogo opravil res odlično.

K izvedbi dirke sta precej prispevala tudi naši javni podjetji, ZPO Celje in Zelenice, ki so poskrbele za kolesarsko dekoracijo in ureditev mesta.

Še posebna zahvala pa gre vsem prebivalcem in obiskovalcem Celja, ki so na dan  etape  v središču mesta in na cilju na Starem gradu znova ustvarili odlično navijaško kuliso.

Poleg nagrade za naj gostitelja še ostala priznanja za organizacijo dirke

Priznanja tudi za okoliške kraje, ki se jih je dotaknila kolesarska dirka.

Podeljenih je bilo še nekaj priznanj za svoj prispevek k učinkoviti organizaciji  in promociji krajev skozi katere je potekla trasa posamezne etape. Rogaška Slatina je bila deležna priznanja, potem Braslovče, Žalec in še kdo. Kot posebnost, polega že nagrajenega Celja kot naj gostitelja med vsemi gostitelji etap ali delov etap je Šentjur,  ki je kot občina bil deležen treh priznanj in sicer mesto Šentjur, KS Ponikva in KS Grobelno.  Kot je dejal  eden od  treh prejemnikov iz šentjurske občine,  ljudje in gledalci in navijači ki so bili vpleteni so to početje so poleg vloženega dela dali tudi del sebe, svojo srčnost in požrtvovalnost, ki šteje  še mnogo več.

Del ambienta na Celjskem Starem gradu

Tako Celje kot naj gostitelj si tudi vsi kraji ki so imeli »prste« vmes si zaslužijo vse pohvale. Slovenija je po zaslugi vseh, si je pridelala več kot 300 tisoč navijačev ob trasi 5-dnevne dirke. 10,9 milijonov gledalcev na mednarodni TV mreži Eurosport. Več kot 62 milijonov navijačev na družbenih omrežjih. Vrhunec dirke pa zmaga Tadeja Pogačarja, najboljšega kolesarja na svetu in ambasadorja slovenskega turizma,  ki je dirko osvojil že drugič zapored. Številnim rekordom je svoj pečat dodalo 40 destinacij slovenskega turizma, ki so aktivno sodelovale pri promociji Slovenije tako na televizijskih ekranih kot tudi v živo.

Na koncu koncev je priznanje  ki je bilo izročeno danes  Bojanu Šrotu, županu  knežjega mesta, je priznanje za vse generacije ki so prispevale za ves razvoj kolesarstva in  njegove popularizacije  v Celju in njegovi širši okolici.

Vane T. Costa

Vir: vtc@moc

Mogoče vam bo všeč