Mostovi in Celje
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijazgodovina

Zgodovina: »Je bilo v Celju dovolj mostov? Odvisno od časa«!

V Zgodovinskem arhivu Celje, v Hiši pisanih spominov, kot ga radi  imenujejo,  smo bili danes priča  otvoritvi  zanimive razstave z naslovom: »Je bilo v Celju dovolj mostov«?

Razstava je pritegnila presenetljivo  veliko število obiskovalcev še posebej tiste Celjane, ki radi odkrivajo zanimivosti o preteklosti mesta in se ob tem nostalgično sami spomnijo svoje mladosti. Spomin na mostove čez Sušnico, ki je več ni, prav tako Koprivnice, ki  je  ni več, je med drugim spodbudil avtorja dr. Bojana Himmelreicha, da se je poglobil v tematiko, pripraviti razstavo ter vsebinsko bogat in obsežen katalog. Sama razstava  je dejansko nek »sok« iztisnjen  iz obsežnega gradiva,  ki je obdelano in predstavljeno v katalogu, meni med drugim direktor Zgodovinskega arhiva v Celju

 Kot je dejal direktor arhiva dr. Borut Batagelj,« je to eden od presežkov v dejavnosti arhiva, saj je avtor nadgradil arhivsko gradivo z raziskovanjem in s poznavanjem tematike. “To ni zgolj pregled zgodovine 40 mostov v širšem mestnem jedru, pač pa gre za prispevek k zgodovini Celja.”

dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje

Zanimive so  primerjave o vlogi mostov nekoč in danes. Primer iz Pečovnika do Polul ni daleč, nekoč, tam okoli leta 1860 pa je bil pravi podvig, ko ni bilo Polulskega mostu. Če si še po nakupih si moral najprej priti do mostu ki prečka Voglajno, potem pa čez drug most čez Savinjo in šele na to na Polule.

Ker so bili mostovi vitalnega pomena za življenje in preživetje, je bila nuja in discipliniranost pri izpolnjevanju obveznosti zapisana. Če se zgodilo da je nekdo zaradi nediscipline ali zaradi  pomanjkanja  opustil plačevanje obveznosti, je sledil rubež v obliki svinje,  stenske ure in še kaj praktičnega.

dr. Bojan Himmelreich in dr. Borut Batagelj

Če so na  sami  razstavi na ogled kratke predstavitve mostov na Savinji, Voglajni, Koprivnici in Sušnici,  prinaša katalog veliko več vsebin, na primer zapise o tem, kakšen je bil odnos ljudi do mostov, kaj so želeli, kako se je oblast odzivala na zahteve ljudi, kako so živeli z mostovi.

“To sem skušal ujeti tudi z nekaterimi odlomki iz spominov ljudi, iz zapisov v časopisih, z izjavami, sicer pa je v katalogu več kot 160 slikovnih prilog,” je povedal  Bojan Himmelreich.

Zanimiv dogodek, še bolj zanimivo zanimanje  za razstavo.  Vsekakor potrebno in zaželeno, zanimanje in razstava.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč