Dogodki in prireditveKulturaSlovenijaV fokusu

Dogodek – poezija se vrača na mariborske ulice

Na mariborskih ulicah boste lahko od 15. do 25. oktobra 2021 prebirali poezijo izbranih slovenskih pesnikov in pesnic, ki bo na plakatih skupaj z izvirnimi ilustracijami mladih ilustratork in ilustratorjev nagovarjala mimoidoče. 

Plakatna akcija v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor poteka že štirinajsto leto, selektor poezije in avtor projekta je knjižni urednik Nino Flisar. Izbrani likovni ustvarjalci pa so v preteklih letih na povabilo takratne kuratorke Petre Čeh razstavljali v Galeriji Media Nox ali njeni spletni obliki – galeriji Web Nox. Pri projektu je tako pet pesnikov in pet likovnih ustvarjalcev združilo svoje moči. To obojestransko inspirativno sodelovanje, nekakšno dopolnjevanje oz. nadgradnja poezije in ilustracij je rezultirala v estetsko mikavnih plakatih velikega formata, ki jih je oblikoval Uroš Lehner – Ookie. Svoje pesmi so prispevali Alja Adam, Esad Babačić, Zdenka Gajser, Marko Matičetov in Muanis Sinanović, ilustracije pa Špela Fridau, Špela Kobal, Goran Mangotić, Alex Mitev Leben in Špela Senica.

Selektor in vodja projekta, Nino Flisar, o letošnji akciji in sodelujočih pesnikih in pesnicah:

»Štirinajsta izvedba “Poezije na mestnih ulicah” ohranja lanskoletno novost, gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije. Koncept je bil zastavljen tako, da so pesniki na podlagi ilustracij napisali svoje pesmi, in obratno, da so likovni umetniki na podlagi pesmi naredili ilustracije. Tako smo združili dve najpomembnejši plakatni sestavini, besedno in vizualno izraznost. S tem skušamo približati najširši javnosti tako poezijo kot likovna dela mladih ilustratorjev, in to na mestih, kjer jih običajno pričakajo agresivni komercialni plakati, zdaj pa so to mesta esteskega užitka in premisleka o sebi in svetu. 

Letošnji izbrani pesniki in pesnice so povečini pripadniki srednje generacije. Med njimi gre seveda izpostaviti letošnje nominirance za Veronikino nagrado Aljo Adam, Esada Babačića in Muanisa Sinanovića, slednji je tudi prejemnik letošnjega kritiškega sita, ob njih pa še Marka Matičetova, izbranca kritikov na festivalu Pranger in Zdenko Gajser. Njihovo poezijo je nemogoče dati na skupni imenovalec, saj so v svojih poetikah izrazito različni. 

Alja Adam ponuja pesmi globoke osebne refleksije, z njimi se pozicionira v svetu in prevprašuje svojo eksistenco. Esad Babačić je pronicljiv opazovalec sveta, njegove kratke modre sentence zadevajo bistvo pojavov, nudijo spoznanja in uvide. Zdenka Gajser je prefinjena upesnjevalka pokrajin in globokih občutij, njene pesmi nastajajo ob soočeju njenega notranjega z zunanjim svetom. Marko Matičetov v svojih pesmih s spretnim ubesedovanjem ponuja premislek mediteranskega miljeja in življenja v njem. Muanis Sinanović je pesniški raziskovalec, potovalec, ki uspeva vedno znova na nepričakovane načine ubesediti in osvetliti tisto, na kar se mu pozornost usmeri.”

O selekciji likovnih umetnikov in konceptu letošnje plakatne akcije:

“Besedilo in podoba tudi letos stopata z roko v roki in plemenitita estetsko podobo mariborskih ulic. Likovni izbor deloma nadaljuje lanskoletni koncept, ki je bil zamišljen kot podpora lokalnim ustarjalcem, samozaposlenim v kulturi, ki so v času pandemije izgubljali službe ali naročila za delo. Letos so v projekt vključeni perspektivni mladi lokalni ustvarjalci, med katerimi so nekateri še na začetku svoje umetniške poti ali so zaradi študija v tujini. To so Špela Fridau, Špela Kobal, Alex Mitev Leben, Goran Mangotić in Špela Senica. 

Slog likovnih avtorjev je tokrat izjemno pester in raznolik, kakor so tudi pesmi, zaradi česar ni bilo težko najti odličnih kombinacij med umetniki. Nekateri likovniki izhajajo iz slikarskega področja, drugi so zvesti bodisi digitalni ali klasični ilustraciji, nekateri zavezani figuraliki, drugi barvni abstrakciji ali čisti risbi. Za vsa dela pa je vendarle ključen širok vsebinski razpon, ki se je vzporedno prilagajal tematiki pesmi ali obratno.”

Goran Mangotić se poslužuje razmeroma redke tehnike, in sicer risarskega pointilizma, svoja dela pa počasi in premišljeno gradi iz tisoče drobnih pik, ki z različno gostoto dosegajo različne odtenke sivine. Špela Fridau se v zadnjem času posveča predvsem tehniki kolaža in digitalne ilustracije, največkrat s fiktivno vsebino, v njenih delih imata skupno stičišče domišljija in vpogled v magične prizore. Podobe Špele Senica so navezane na žensko esenco, skorajda vsa dela definira realistična risarska veščina svinčnika, ki mu dodaja različne slikarske tehnike, pri čemer eksperimentiranje dojema kot dodano vrednost. Slog Alexa Mitev Lebna sodi v nadrealistično figuraliko, kjer živalski liki dobivajo antropomofrno formo, elementi so mestoma nepovezani in stvar imaginacije, avtor pa jim dodaja kontrastne in močne barve. Dela Špele Kobal so zanimiva kombinacija risbe in slike, na prvi pogled izrecno ekspresionistične, ter figuralne in abstraktne hkrati. Figure zamišljenih mislecev, prodornih opazovalcev in melanholičnih obrazov.

Poezija in ilustracije so razstavljene na plakatnih mestih podjetna Snaga d.o.o. Maribor na naslednjih lokacijah: Trg svobode, Vetrinjska ulica, Trg revolucije, Titova cesta, Slomškov trg, podhod pod Titovo cesto pri Slaviji, Tržaška cesta, Glavni trg, dvoetažni most.

Vabljeni k branju poezije in ogledu ilustracij na plakatnih mestih po Mariboru!

Organizator: MKC Maribor

Sofinanciranje izvedbe projekta: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino.

Poezija na mestnih ulicah je del programa MKC Črka, ki spada v sklop literarnih prireditev, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS.

pnmu_2021___4.jpg

 

Mogoče vam bo všeč