Kulturapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Slovenija se bo predstavila v največjem bruseljskem središču umetnosti v Bozarju

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU tudi največje bruseljsko središče umetnosti Bozar Sloveniji namenja posebno pozornost. Do konca leta se bodo v Bozarju zvrstile zanimive prireditve, na katerih bodo obiskovalci spoznali različne vidike slovenske ustvarjalnosti – od literature do vizualne umetnosti.

19. in 20. oktobra bo v Bozarju dvodnevni simpozij s slovenskim pridihom, osrednja tema bo prihodnost umetne inteligence in njen vpliv na naša življenja. Posebno pozornost bodo razpravljavci namenili prihodnosti, v kateri bo umetna inteligenca postala “naš najbližji sosed”. Simpozij sta zasnovala Jurij Krpan in Pau Waelder, združil pa bo raziskovalce, podjetnike, ustvarjalce in umetnike, ki bodo delili svoje znanje o umetni inteligenci v Evropi ter obravnavali teme, kot sta umetna inteligenca in ustvarjalnost v umetnosti ter prihodnost življenja z umetno inteligenco. Področje umetne inteligence sodi tudi med prednostne naloge slovenskega predsedovanja.

December bo v bruseljski hram umetnosti zagotovo privabil številne ljubitelje literature. 1. decembra bo na sporedu razprava med svetovno znanim in večkrat nagrajenim slovenskim pisateljem Dragom Jančarjem in belgijskim avtorjem Stefanom Hertmansom. Drago Jančar je najbolj prevajan slovenski avtor, njegov roman Drevo brez imena pa je tudi med 27 deli evropskih avtorjev na platformi Europe Readr, ki je osrednji kulturni projekt slovenskega predsedovanja.

 

Dva dni pozneje, 3. decembra 2021, bodo v okviru letne razstave Nagrada STARTS, s katero so nagrajeni najboljši inovativni projekti na stičišču umetnosti, znanosti in tehnologije, predstavili slovenske dosežke v umetnosti in novih tehnologijah. Pred razstavo, ki bo na ogled do 9. januarja 2022, bo dvodnevni simpozij z naslovom Prihodnost življenja, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovenijo in mrežo EUNIC na temo umetne inteligence, našega spremljevalca prihodnosti, ki bo skušal orisati obrise našega sobivanja z umetno inteligenco v prihodnosti.

Cikel Fokus na Slovenijo se je začel že septembra s koncertom samospevov, na katerem so mezzosopranistka Bernarda Fink, njen brat, basbaritonist Marcos Fink in pianist Vladimir Mlinarič izvedli mojstrovine slovenskih, evropskih in argentinskih skladateljev.

Slovenija letos praznuje 30-letnico samostojnosti in tudi to je bil – poleg predsedovanja Svetu EU – razlog, da so jo v Bozarju izbrali za državo “v fokusu”. Slovenija tako predstavlja svojo umetnost, znanost in druge dosežke, ki obravnavajo osrednje izzive sodobne Evrope in prispevajo k pripovedi o novem evropskem Bauhausu.

Več informacij – Bozar

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/slovenija-v-bozarju/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Slovenija+v+Bozarju

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura