Srečanje slovenskega in hrvaškega notranjega ministra Hojsa in Božinovića v Zagrebu
EvropaSlovenija

Dobrososedsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško na področju notranjih zadev: Ministra Hojs in Božinović potrdila odlično sodelovanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Zagrebu sestal s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Srečanje, ki sta se ga udeležila tudi državna sekretarja Franc Kangler in Terezija Gras, sta namenila pregledu dosežkov slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju notranjih zadev, med katerimi so posebej izpostavljeni sklepi Sveta o izpolnjevanju pogojev za celovito uporabo schengenskega pravnega reda na Hrvaškem. »Ponosen sem na to soglasno odločitev Sveta na zadnjem rednem srečanju notranjih ministrov EU med našim predsedovanjem. To je prvi formalni korak v smeri končne odločitve Sveta o širitvi schengenskega območja, kar je po moji oceni eden glavnih dosežkov predsedovanja,« je v izjavi po koncu srečanja dejal minister Hojs.

Hrvaška kmalu v shengensko območje

Srečanje slovenskega in hrvaškega notranjega ministra Hojsa in Božinovića v Zagrebu

Slovenija po Hojsovih besedah podpira širitev schengenskega območja. »Ob tem moramo zagotoviti tudi visoko stopnjo varnosti za celotno schengensko območje, zato pričakujemo, da bodo bodoče članice v vsakodnevni praksi v popolnosti izvajale naloge v skladu s schengenskim pravnim redom in nadzor na zunanjih mejah Unije.«

 

Slovenska in hrvaška delegacija na sestanku v Zagrebu

ogovor sta ministra namenila tudi dvostranskemu sodelovanju med državama na področju notranjih zadev. Še zlasti sta se dotaknila sodelovanja pri preprečevanju nezakonitih migracij po zahodno-balkanski poti ob skupni slovensko-hrvaški meji. Ministra, ki sta sicer potrdila odlično sodelovanje, sta se ob tem tudi strinjala, da potrebujemo celovite in skupne rešitve na ravni EU pri migracijski in azilni politiki, pri čemer sta še zlasti poudarila pomen preprečevanja nezakonitih migracij in učinkovitejše politike vračanja.

Ministra sta si po sestanku ogledala Nacionalni koordinacijski center, nato pa še Policijsko postajo Cetingrad, kjer sta se seznanila z delom tamkajšnje mejne policije.

vtc

vir in foto: MNZ

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa