foto Bosh SoftTech Gmbh
Notranje zadeveSlovenija

PU Celje-Zaskrbljujoče: Telefoniranje med vožnjo in nepripetost, »zakaj pa ne«. Igrati se s življenjem in ogrožanje drugih!?

V treh urah današnjega poostrenega nadzora cestnega prometa na Celjskem in Koroškem so zaznali 47 voznikov, ki so pri vožnji uporabljali mobilne telefone, 44 udeležencev cestnega prometa ni bilo pripetih.

 

Preteklo leto so na območju Policijske uprave Celje beležili močno poslabšanje varnosti cestnega prometa. V prometnih nesrečah je umrlo 22 ljudi, v predpreteklem letu pa je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi.

Tudi letošnje leto se, kar se varnosti cestnega prometa tiče, ni začelo najbolje. Do začetka tega tedna so že bili obveščeni o  314.  prometnih nesrečah. V eni je umrl voznik tovornega vozila, štiri prometne nesreče so se končale s hudimi poškodbami udeležencev, v 25. prometnih nesrečah  je prišlo do lažjih  poškodb udeleženih, 284 prometnih nesreč  se je končalo z materialno škodo.

Med zelo pogoste kršitve cestno prometnih predpisov sodita tudi neuporaba varnostnega pasu in uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Slednje je pogosto razlog za nastanek prometnih nesreč.

Poostren nadzor uporabe telefona in neuporaba  varnostnega pasu-stanje zaskrbljujoče


Prav zaradi tega so danes med 8. in 11 uro na območju celotne policijske uprave Celje poostreno nadzirali uporabo telefonov med vožnjo in uporabo varnostnih pasov.

V samo  treh urah so zaznali 47 kršiteljev, ki so med vožnjo  bodisi telefonirali, pošiljali sporočila, brskali po spletnih straneh in podobno. 38. voznikom smo izdali plačilne naloge, 6 je bilo opozorjenih, trije tuji vozniki so globo poravnali na kraju.

Voznike znova opozarjajo, da se z uporabo mobilnega telefona med vožnjo močno zmanjšuje zbranost in pozornost na dogajanje v prometu ter da se hkrati povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč.  Kljub temu, da zakonodaja  telefoniranje v vozilu dovoljuje, če je v vozilu  vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje, policisti uporabo telefona med vožnjo odsvetujejo. Vožnja je aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost. Globa za voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone znaša 250 € ter stranska sankcija 3 kazenske točke.

Policisti si med drugim prizadevajo tudi, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostne pasove. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč se vedno znova  da ugotoviti, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostne pasove.

V današnjem tri urnem nadzoru so  ugotovili da 44 udeležencev ni uporabljalo varnostnih pasov. 25 je  bilo »nagrajenih« z i plačilnim  nalogom,  19 je bilo opozorjenih. Globa za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 €.

S podobnimi nadzori bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Še vedno velja za vse udeležence, naj bodo pri vožnji zbrani, strpni in previdni ter naj upoštevajo cestno prometne predpise. Le na ta način bo vsak dal svoj doprinos k večji varnosti na naših cestah. In v dobro vseh.

Vane T. Costa

vir v pomoč: PUC

 

Mogoče vam bo všeč