Vinarstvo Hafner
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaTurizemzanimivo

Dobro je vedeti: “Vinarstvo Hafner v svoja vrhunska vina vključuje veselje do življenja”.

Vinarstvo Hafner se nahaja  v osredju Slovenskih goric na Sveti Ani, kjer so že od nekdaj uspevali najboljši vinogradi Avstrijske Štajerske. Uživalcu vin nudijo pokušino v kleti,  pašo za oči, raj z brbončice  in veselje ki ga nesete s seboj in čutite  še nekaj časa za tem. Klet je strokovno,  srčno in z občutkom vrhunskega vinarja  vodena. Duša, srce pamet in roke tej kleti,  je 53 letni Robert Hafner.  Letno napolnijo približno 60.000 steklenic vrhunskega vina.

Robert Hafner, alfa in omega vinarstva Hafner

Grozdje dozoreva na izbranih legah na Sveti Ani, ki so posajene z izbranimi trsi določene sorte. Majhna obremenjenost in naravi prijazna pridelava, sta danes že skoraj samoumevna za doseganje vrhunske kvalitete.

Njihove zvrsti vina so: Cuvée, Sivi pinot, Chardonay, Renski rizling, Sauvignon, Ranina, Rumeni muškat, Traminec, Chardonay.

Osnova in temelj na katerem gradijo je strokovnost,  delavnost,  vztrajnost potrpljenje in ljubezen. Vse to se jim povrne vsako leto na najboljši možni način. Z zadovoljnimi odjemalci  in širjenjem ugleda  vinarstva. V to smo se prepričali tudi mi ki smo imeli to čast biti zraven poskusiti in vzljubiti to tekočo ljubezen, oziroma sadu ljubezni in trdega dela, ki se mu reče vrhunsko vino.

Pokušina, tako kot vsaka odlična in pravilno vodena, uvede  pokuševalca z mirnim vinom, Penino, ki igra vlogo aperitiva in  me pripravi za nadaljevanje s tem ko odpre čutila in delno vzburi brbončice.

Pameten kletar, ki želi dolgoročnost in ugled na dolge proge mora  biti pripravljen na  ohranjanje tradicionalnih domačih vinskih sort.  Tukaj vinarstvo Hafner opravi z odliko pri sorti in vinu Ranina ,ki pravzaprav domuje, uspeva in se neguje na zelo ozkem, malem delu  ozemlja in sicer na območju Slovenskih goric, se pravi okolica Lenarta, Gornje Radgone, Apač. Za  pravilno in resnično poglobljeno poizkušanje je potrebno vključiti vsa  čutila.  V žargonu vinarjev pravijo da moraš vino slišati. Bolj slišno je je bolj poskočno, žuboreče.  Tudi pri samem natakanju se ve in vidi ali je vino lahko ali ima več alkohola. Pri tem je »obvezna« zaznava »solzic« kot pravijo. Sama ranina se izredno dobro poda in vse vkomponira z lažjo hrana kot so ribe.

Sauvignon, pomladno vino, romantično že potem vemo da paše  k nežnim jedem kot so kombinacije z šparglji.

Cuvée(naziv izhaja iz Francije) vina so t.i. poročena(med sabo) vina iz Zelenega silvanca, Rumenega muškata, Sauvignona, Laškega rizlinga in malenkost Renskega rizlinga. Tovrstna vina so pravzaprav bistvena sestavina vsakega štajerskega vinarja, če le da kaj nase.

Med vrstami vin si po moji osebni oceni mesto ki mu pripada, se pravi odlično, zasluži   vino Rulandec. Drzni in obetavni vinar Hafner si je upal uporabljati ta naziv preden je uradno prišel v veljavo(prej se je vino in  vinska sorta  imenovala Sivi pinot). Posebnost  tega vina je da je najprej specljano, za 24 ur dano v kadi da je dobilo barvo, rose odtenek. Kar je zelo pomembno za jedce in pokuševalce da je to vino ,ki počasneje polzi, teče po kozarcu ter da paše k jastogom, škampom in seveda k lososu.

Rulandec

 

Projekt Pubec, ki je namenjen skupni promociji štajerskih vinarjev in mladega vina. Štajersko mlado vino že deveto  let združuje štajerske vinarje v edinstven projekt, v katerem se s promocijo mladih vin želi povečati njihovo prepoznavnost ter Štajerske kot vinorodnega okoliša, tako doma kot tudi v tujini. Vinarstvo Hafner to počne preko njihovega pubeca, ki sliši na  ime  Frkolin.

Iz Štajerske znamke Pubec je v vinarstvu domači Frkolin

Ostale skrivnosti in užitke ki jih  lahko najdete in doživite pa naj ostanejo, kot vaše in samo vaše doživetje.

Na zdravje!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč