Bojan Ekselenski
Dogodki in prireditveKulturaSlovenijazanimivo

Kultura: “Celjsko literarno društvo na 38. Slovenskem knjižnem trgu”

Po dveh virtualnih izdajah je bil osrednji slovenski knjižni dogodek, 38. Slovenski knjižni sejem (SKS), znova v fizični obliki. Organizatorju gre vsa pohvala za izvedbo na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, kamor sejemska prireditev tudi sodi. Celjsko literarno društvo je imelo svoj knjižni kotiček v zračni in svetli Stekleni dvorani. Pravo olajšanje naproti »mučilnice« v peklenskem podzemlju Cankarjevega doma.

Druga pomembna podrobnost je bilo parkirišče. Za razstavljavce, ki so naročili parkirni prostor, so uredili poseben varovani del parkirišča, ki se je držal Steklene dvorane. Ergonomično.

Misija CLD na SKS se je za Andreja in Bojana začela v ponedeljek, 21. 11., ko sta pripravila stojnico. Prvi dan so se skozi sejem sprehodili samo gostje otvoritvene slovenskosti.

Sejem za javnost je potekal od torka, 22. 11., do nedelje 27. 11. Organizacija postavitve razstavljavcev je bila narejena tako, da so obiskovalke in obiskovalci šli skozi celoten sejem, mimo vseh sodelujočih, saj je bilo vse v isti ravni (še pomnite sejem v treh etažah v Cankarjevem domu?). To se je izredno poznalo na obisku in tudi prometu. Po oceni organizatorja je sejem obiskalo 45.000 ljudi, praktično vsi so šli mimo vseh stojnic. Dežurni na stojnici smo to doživeli v obliki neprestane komunikacije s publiko, včasih je bila prava gneča. Ni se zgodilo, da bi samevali.

V nedeljo, 27. 11. je sejem zaprl svoja vrata in uspešna misija se je zaključila. Kakšne posebne analize ni bilo potrebno delati, saj so bile že na prvi pogled odkljukane vse postavke, ki definirajo uspešnost udeležbe.

Ta prva novodobna izvedba (knjižni sejem se je začel na Gospodarskem razstavišču) knjižnega sejma zasluži vso pohvalo. Celjsko literarno društvo je bilo na sejmu edino ljubiteljsko literarno društvo in je lahko ponosni na izjemno širok nabor publikacij, ki jih ponuja društvo in sodelujoči na stojnici. Stojnico je obiskalo zagotovo nekaj 1000 ljudi z različnimi literarnimi okusi. Najlepše je, ko pride nekdo, ki pozna dela avtorja na stojnici in bi rad še druga dela. Tudi društvo je precej prepoznavno, saj se je udeleževalo sejma tudi v Cankarjevem domu in sodelovalo na obeh izključno virtualnih izvedbah.

Na slovenskem knjižnem sejmu

Na stojnici so dežurali Andrej Ivanuša, Mateja Mohorko, Milena Šimunič, Štefan Šimunič, Nuša Ilovar, Anica Ilovar, Mateja Janžovnik in Bojan Ekselenski.

Seveda se moramo zahvaliti za finančna sredstva, ki so omogočila izvedbo udeležbe na sejmu. To so Mestna občina Celje, Cinkarna Celje d. d., ZKD Celje in JSKD (OI Celje).

Zapisal Bojan Ekselenski

foto:BE

Mogoče vam bo všeč