Nekategorizirano

Do nove, prepotrebne opreme, gasilci tudi s pomočjo donacij

Naj so usta ministrov, ministric, pa tudi predsednika vlade Marjana Šarca, ki naj bi bil zaprisežen gasilec, še tako polna usta, kako pomembno je poslanstvo gasilcev, je odnos države več kot mačehovski. Vseskozi se ubadajo s problemi pomanjkanja ustrezne sodobne opreme, tudi vozni park bi potreboval osvežitev. 

Zato so donacije ena od poti, kako pridobiti nujno potrebna sredstva. 0,5 odstotka dohodnine boste gasilcem odslej lahko namenili preko prve slovenske donatorske platforme. Gasilci s tem želijo poskrbeti za to, da bi se ljudje lažje odločili za donacijo – za podpis in oddajo obrazca na tak način namreč ni več potrebno digitalno potrdilo.

Že veste, kateremu društvu ali organizaciji boste namenili 0,5 odstotka dohodnine? Če ne, niste edini. Pravzaprav se lani več kot polovica državljanov sploh ni odločila za to možnost. Skoraj 5,5 milijona evrov, ki bi marsikje prišli še kako prav, je tako ostalo v državnem proračunu.

Na včerajšnji tiskovni konferenci v Mariboru je predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik opozoril, da vsaj polovica sredstev, ki bi jih davkoplačevalci iz naslova dohodnine lahko donirali različnim društvom, ostane državi, zato želijo poskrbeti za to, da bi se ljudje s pomočjo e-Donacij, ki jih ponuja društvo za napredne humanitarne rešitve Kovanček, lažje odločili za donacijo.

Prednost omenjene platforme je po njegovem namreč, da za podpis in oddajo obrazca ni več potrebno digitalno potrdilo, saj njegovo nalogo nadomesti elektronski podpis. “Verjamem, da bomo gasilci s tem na bistveno bolj enostaven način in še bolj uspešno zbirali sredstva, od katerih smo zelo odvisni,” je dodal Cerkvenik in spomnil, da je še nekaj dni časa za odločitev za donacije dela dohodnine.

Za donacijo preko platforme ne rabimo seči v žep

Sicer pa taista platforma omogoča tudi možnost finančnih donacij izbranemu društvu v višini 40 evrov preko menjave ponudnika različnih storitev, ne da bi moral ta denar dati iz lastnega žepa. Po besedah predstavnice Kovančka Valentina Metež gre za njihovo sodelovanje s podjetji oziroma ponudniki storitev, ki nudijo posredniško provizijo za pridobitev novih strank.

Mogoče vam bo všeč