Nekategorizirano

Danijel Krivec: Dejan Židan naj obvesti mednarodne institucije glede gradnje kanalizacijskega kanala C0

V petek, 22. novembra 2019, je Državni zbor soglasno sprejel napotilo Ministrstvu za okolje in prostor, naj ustavi gradnjo kanalizacijskega voda čez ljubljanski vodonosnik Kleče.

Priporočila tako Vladi RS kot Ministrstvu za okolje in prostor v zvezi z zaščito pitne vode in zasebne lastnine pri gradnji kanalizacijskega kanala C0 preko ljubljanskega vodonosnika so bila izjemno konkretna. Toda, ali župan Zoran Janković to napotilo Državnega zbora  upošteva? Ne. Stroji brnijo naprej – po zasebnem zemljišču, prek Nature 2000, nad vodonosnikom, ki zagotavlja pitno vodo več kot 300.000 ljudem v Ljubljani in okolici.

Ker očitno ljubljanski župan ne verjame, da si bo okoljski minister Simon Zajc upal zaustaviti projekt in zaščititi vodo, gradi naprej brez prestanka.

Glede na to, da od ministra Zajca razen praznih besed o pomenu čiste pitne vode več kot očitno ni pričakovati konkretnih dejanj, je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec na predsednika Državnega zbora Dejana Židana naslovil dopis, v katerem predlaga, da se tako evropsko agencijo JASPERS kot tudi Evropsko komisijo informira o sprejetih priporočilih Državnega zbora RS, sprejetih na petkovi izredni seji.

Kot je zapisal vodja poslank in poslancev, bi predsednik DZ »v luči transparentnosti in skrbi za zaščito deleža evropskih sredstev s sprejetimi sklepi moral nemudoma seznaniti pristojno evropsko agencijo JASPERS in Evropsko komisijo.«

»Omenjeni sklepi so bili sprejeti z veliko večino vseh poslank in poslancev brez glasu proti in so jasno sporočilo deležnikom pri izvedbi tega projekta, da nepravilnosti, ki bi pomenile grožnjo ustavno zagotovljeni pravici do pitne vode, niso dopustne in ne bodo spregledane,« je v dopisu nadaljeval Krivec. Kot je še navedel, so bili poslanke in poslanci sposobni enotno prepoznati tveganja, ki jih za pitno vodo in zasebno lastnino predstavlja gradnja kanala C0 na spornem odseku od Broda do Ježice. »Od vodstva institucije, ki ji pripadamo, pa se pričakuje transparentno in pravočasno obveščanje pristojnih mednarodnih institucij,« je zaključil vodja poslank in poslancev SDS.

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč