Srečanje zunanjih ministrov držav članic NATA v Bruslju-Foto: NATO-OTAN
EvropaPolitikaZunanja politika

Danes: Ministri za zunanje zadeve zveze Nato o varnostnih razmerah v Ukrajini in njeni neposredni soseščini. Nujen ruski korak nazaj!

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil videokonferenčnega zasedanja zunanjih ministrov držav članic zveze Nato. Zasedanje je bilo namenjeno posvetovanju zaveznic o varnostnih razmerah v Ukrajini in njeni soseščini pred napovedanimi pogovori med ZDA in Rusko federacijo 10. januarja 2022 ter med Natom in Rusko federacijo v formatu Sveta Nato-Rusija (NRC) 12. januarja 2022.

Ministri so  na sestanku izrazili zaskrbljenost zaradi povečane vojaške prisotnosti Rusije na mejah z Ukrajino v preteklih mesecih in Rusijo pozvali k takojšnji umiritvi razmer. Zaveznice bodo – tudi v sodelovanju z EU – stanje še naprej pozorno spremljale, in če bo to potrebno, prilagodile odvračalno in obrambno držo.

Obravnavali so tudi ruske predloge osnutkov sporazumov glede varnostnih zagotovil in nove varnostne arhitekture v Evropi ter razpravljali o nadaljnjem angažmaju Nata in Rusije.

Svet Nato-Rusija  vključuje 30 članic zavezništva in Rusijo,  ta pa se je zadnjič sestal julija 2019, od takrat pa so bili odnosi med stranema v okviru tega mehanizma za posvetovanja in sodelovanje zamrznjeni.

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim.

Rusija, seveda  te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti.  Od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino pričakuje varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Minister dr. Logar med avdio-video konferenco foto: MZZ

Po mojih poznavanjih pa vidim da so nekateri  znanci,  ki dejansko živijo na Krimu, konkretno v Sevastopolu, imajo v svojih profilih da so ukrajinski državljani in porekla, zapisano oboje,  državljan Ukrajine, kraj rojstva Sevastopol, živi  tam, v  drugem delu pa da je to Ruska federacija. Če  bo to narejeno z preostalimi deli Ukrajine  ki so »sporni« kot so območje Donjecka in Luganska,  je skrb EU in same Ukrajine za stanje v napeti sedanjosti in negotovi prihodnosti, več kot opravičena.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: Foto in del teksta MZZ

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa