Bulevar Gagarin v Bajkonurju - foto Wikimedia commons
PolitikaSvetV fokusu

Kazahstan danes: Relikt sovjetskih časov in neredi v Kazahstanu-Bajkonur v Kazahstanu je pod popolno blokado

Kazahstan, ki je dolgo veljal za eno najstabilnejših nekdanjih srednjeazijskih sovjetskih republik, se je zaradi večdnevnih protestov znašel v največji krizi v zadnjih desetletjih. Znan po tem tudi da so tamkajšnji predsedniki samodržci in absolutisti, ki za nagrado še za čas življenja ali kmalu po smrti  dobili  tudi mesto z njihovim imenom, kot je primer s sedanjo prestolnico Nursultan (po prejšnjemu Nurslultanu  Nazarbajevu, prej je bila Astana, ki v kazaškem jeziku pomeni prestolnica).

Povod za proteste, ki so izbruhnili konec minulega tedna, je bilo občutno povišanje cen goriva v z nafto in plinom bogati državi z več kot 18 milijoni prebivalcev. Protesti so se nato deloma sprevrgli v nasilne, protivladne proteste s smrtnimi žrtvami in poškodovanimi.  Po besedah Kasima-Žomarta  Tokajeva,  predsednika Republike Kazahstan,  je mesto  Almaty, kjer so potekali množični protesti, napadlo 20.000 razbojnikov, ki so imeli “izdelan načrt za napad, koordinacijo akcij in so bili v visoki bojni pripravljenosti”.  Del ozemlja Kazahstana  je tudi mesto Bajkonur.

Protesti v Almaty-foto AP

Bajkonur  mesto in kozmodrom v Kazahstanu ter  mesto Ruske Federacije s posebnim statusom,  pod popolno blokado

V mestu  Bajkonur v jugozahodnem delu   Kazahstana,  zgrajen v času  Sovjetske zveze, za oskrbo  največjega kozmodroma  v takratni državi, oblasti so prepovedale  izhod iz bivališč  brez razloga,  na ulici pa se lahko zbere ne več od tri osebe.

Na območju, ki je v sovjetskem času  bilo  mesto Leninsk  in je bilo mesto zaprtega  tipa, se vstopi po predhodni najavi  in na določenih vstopnih točk,  pa od  zdaj do 19. januarja preko  teh vstopnih točk ne bo mogoč prihod v  nočnem času. Med 23 in 6 uro  ni dovoljena  niti  peš hoja.

Uporablja se sicer  znan ukrep  od marca 2021  za boj s korona-virusom, vendar ima dodatne elemente, ki so jih  vpeljali  v mestu  zaradi višje stopnje grozeče teroristične nevarnosti  ali tako imenovane  “modre” stopnje. Največja stopnja takšnega  režima  je v veljavi od danes  pa do 19 januarja   na območju celotnega Kazahstana in  Bajkonurja,  ki ima skupaj  s kozmodromom,  status Zveznega mesta  Ruske federacije.

To je  bilo določeno v dvostranskem dogovoru,  po katerem župana predlagajo Rusi potrjujejo ga sočasno kako Rusi tako tudi Kazahstanci. Kompleks  ki ga tvorita mesto Bajkonur in kozmodroma Bajkonur je dan Ruski federaciji v najem do leta 2050.

Prepovedano je da se na ulici in cesti zadržujejo  mladoletniki  brez spremstva  in ne več kot tri osebe  razen če ne so člani iste družine, je napisano v ukrepih ki so objavljeni s strani mestne administracije na njihovi spletni strani  Dodana je prepoved  izhodov  iz hiš in stanovanj   med 23 in 6 uro med  t.i.  neuradno policijsko uro

“Dovoljeno je   zapuščanje stanovanj   in ostalih bivalnih prostorov tem obdobju izključno ob  neposredni življenjski nevarnosti in nevarnosti    za zdravje posameznika ali neodložljive službene potrebe.  Dovoljenje in upravičenost  za gibanje se izkazuje s potrdilom glede nuje prostega gibanja, gibanja zaradi narave dela ter posebne službene potrebe, ki so nujne  ne glede na čas dneva in noči« je bilo objavljeno danes v ukazu župana mesta Bajkonur.

 

Zaradi ohranjanja  javnega reda in varnosti se zagotavlja varovanje na posebno pomembnih državnih in strateških objektih, prav tako tudi pri  ključnih  dejavnostih  za prebivalstvo ter   prevoz, prepoveduje pa   se prodaja  alkohola, piva in drugih alkoholnih pijač.

 

Modra “stopnja teroristične nevarnosti” je uvedena ob prisotnosti potrditvenih informacij o dejanski možni izvedbi terorističnega dejanja. Oblasti v Kazahstanu so kot teroriste prepoznali protestnike, zasežene in požgane upravne zgradbe, roparje, izropane trgovine.

“Vemo kakšne pretrese zdaj doživlja Kazahstan in kakšne ukrepe sprejemajo oblasti za varnost prebivalstva. Vse vas prosimo, da razumete uvedene omejitve. Prepričan sem, da bo v prihodnjih dneh s podporo zaveznikov kazahstanskih oblasti bo stanje umirjeno  in da bo kmalu prenehala potreba po izvajanju sprejetih ukrepov,” piše v ukazu  župana mesta Bajkonur.

Kako se obnaša predsednik Kazahstana in kaj meni o svojih državljanih?

Nemiri v Almaty-Foto AP

V tem času  se je oglasil tudi predsednik Tokajev  ki meni  da”Sile pregona trdo delajo«. Ustavni red je v glavnem obnovljen v vseh regijah. Na pozive iz sveta k mirni rešitvi pa pomenljivo pove, » da se s teroristi  in izurjenimi razbojniki ne bo pogovarjal ampak da jih bo odstranil.. In spet smo tam . Kvalifikacija tistega k se ne strinja z njim in uporabo vseh sredstev za zatiranje in ne sporazumevanje. Imamo  obojega na kupu  smešno in žalostno hkrati. Če le ne bi bilo  povezano z človeškimi življenji in usodami dela tamkajšnjega naroda.  In seveda svet seznaniti da v državi »deluje Ustavni red«

In da je tragika večja zoper lastni narod uporabiti sile Ruske federacije,  se jim zahvaliti, pa tudi Turkom in Kitajcem za moralno podporo,  ki imajo podobno »prakso« ravnanja z lastnimi narodi in državljani.

Je to 21 stoletje?

Vane T. Costa

 

Vir v pomoč Ria novosti

Foto AP

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika