Dogodki in prireditvehranaizobraževanjeKmetijstvoSlovenijaZdravjeŽivljenje

Danes – 19.11.2021 poteka že 11. Tradicionalni slovenski zajtrk

V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih danes v petek 19.11.2021 poteka Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

V skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji danes obeležujejo dan slovenske hrane in izvajajo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos nosi slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Postreženih že skoraj 3 milijone zajtrkov

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se je v desetletju obstoja dobro zasidral v prakso vrtcev in osnovnih šol, zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucij oz. javnih zavodov. V desetih letih trajanja projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je bilo tako postreženih med 2,5 in 3 milijoni zajtrkov.

Tradicionalni slovenski zajtrk je za otroke poseben »praznik«, saj se nanj pripravljajo z raznimi dogodki, samo doživetje zajtrka pa nadgrajujejo z izobraževanji o pomenu lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, obiščejo jih tudi lokalni čebelarji. Na ta dan postrežejo tradicionalna živila zajtrka, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje, sam projekt pa spodbuja, da po lokalnih živilih posežemo tekom celega leta in jih kupimo na najbližji kmetiji oziroma pri najbližjem pridelovalcu in zadrugi.

Naj bo lokalna hrana na mizi tekom celega leta

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost. Letošnje leto je tudi mednarodno leto sadja in zelenjave, zato gre poseben poudarek pomenu lokalne samooskrbe s sadjem in zelenjavo. Pobuda letošnjega leta je tako usmerjena v vključevanje domačega sezonskega sadja in zelenjave ob ostalih živilih na domače mize tekom celega leta.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je ob tej priložnosti poudaril, da moramo povezati pridelovalce med seboj, da bo sodelovanje z javnimi prehranskimi obrati lažje in učinkovito ter da bodo na voljo zadostne količine za dnevne dobave in ustrezne logistične povezave. »Kot resorni minister sem zadovoljen z rastjo povpraševanja po hrani slovenskega porekla. Smer je prava, verjetno bo treba preteči obdobje generacij, da bo prišlo do drugačnih odločitev pri potrošnikih, in seveda: na drugi strani moramo pridelovalci delati tako, da nam bodo potrošniki tudi čez desetletja še naprej zaupali.«

Ali lahko naredimo še kaj več, da bi  sadje in zelenjavo približali mladim?

Možnosti so številne, so pa najbolj racionalne in učinkovita tiste intervencije, ki so usmerjene neposredno v šolski sistem. V ta namen v ukrepu Šolska shema pripravljamo publikacijo, ki ne bo znanstveno besedilo o sadju in zelenjavi, skušala pa bo bralcu na znanstveno utemeljenih dejstvih ter na praktičen način približati to tematiko. Namenjena bo strokovnim delavcem osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami, ki bi želeli izvedeti več o pomenu sadja in zelenjave za zdravje ter vključevati ta spoznanja v svoje vsakodnevne aktivnosti z učenci. Ob tem bo osvetljen tudi njun pomen iz kulturnega, kmetijskega, prehranskega, kot tudi vzgojnega vidika. Pozornost smo posvetili tudi vprašanjem dediščine sadja in zelenjave, saj se danes v svetu vedno bolj poudarja pravilno vključevanje teh vsebin v sodobna in trajnostna prehranska prizadevanja.

Cilj priročnika ni zgolj vplivati na povečano količino zaužitega sadja in zelenjave, temveč tudi spoznati načine, kako ju vključiti v uravnoteženo prehrano, povečati zanimanje za zdrave izbire, spodbuditi lokalno trajnostno oskrbo in potrošnjo s sadjem in zelenjavo, posredno pa vplivati tudi na boljše zdravje otrok in mladostnikov ter tudi na njihov odnos do zdrave prehrane.

Šolsko okolje je prostor, kjer otroci in mladostniki preživijo pomemben del dneva in večino dni v tednu. Zato je dobro in prav, da jih navajamo na zdravo prehranjevanje, jim omogočamo zdrave izbire in jih pri tem spodbujamo.

Na naslednji povezavi si lahko ogledate izjavo za javnost Zadružne zveze Slovenije:
 

Mogoče vam bo všeč