Nekategorizirano

Današnje stanje v Slovenski vojski je posledica načrtnega slabljenja in uničevanja vojske s strani Socialnih demokratov

»Dovolj je bilo načrtnega škodovanja Slovenski vojski, Republiki Sloveniji in našim zaveznikom v zvezi Nato,« je v prvem odzivu na informacije o tem, da se je Slovenska vojska zelo slabo odrezala na preverjanju pred predstavniki Zveze Nato ter da so nekateri slovenski vojaki zaradi neprimerne obutve dobili ozebline, odzval predsednik odbora za obrambo in poslanec SDS Žan Mahnič. »Dve leti in pol sem predsednik odbora za obrambo in v tem času sem sklical številne redne in izredne seje odbora, skupaj s SDS sem opozarjal na stanje v Slovenski vojski pa tudi na splošno na stanje v slovenskem obrambnem sistemu. Ves ta čas so se nam smejali, nam govorili, da zavajamo, strašimo ljudi, da smo neresni in da prikazujemo izkrivljeno sliko, meni osebno so očitali politično zlorabo odbora za lastne potrebe, preko medijev so naročali mojo diskreditacijo in diskreditacijo SDS in na koncu je Zveza Nato dala prav SDS. Ne, da Slovenske vojske leta 2020 ne bomo več imeli, kot je dejal general Alan Geder in si zato prislužil neocenjenost, Slovenske vojske danes praktično ni več in jo imamo le še na papirju,« je bil jasen Mahnič.

V poslanski skupini SDS, skupaj s podpisi poslancev NSi, smo zato v parlamentarno proceduro vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, s tem da predlagamo, da svoje mnenje pred poslanci in poslankami izreče tudi predsednik Republike Slovenije, ki je tudi vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil.

Celotnemu Državnemu zboru v sprejem predlagamo naslednje predloge sklepov:

Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da Slovensko vojsko izvzame iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja.
Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da izvede reformo Slovenske vojske, po kateri bo imela Slovenska vojska poklicno stalno sestavo in hibridno rezervno sestavo, sestavljeno iz prostovoljne pogodbene rezerve in selektivne vojaške obveznosti.
Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske interventno zviša plače za 30 %.
»V SDS smo v tem mandatu predlagali že veliko rešitev in vse po vrsti so bile zavrnjene, tako da ni krivda na naši strani, da je stanje v Slovenski vojski takšno, kot je, temveč je krivda izključno na Socialnih demokratih, ki ta resor uničujejo že s tretjim ministrom, in na predsedniku vlade Miru Cerarju, ki ministrice za obrambo Andreje Katič ni že zdavnaj pozval k odstopu,« je še ocenil predsednik odbora za obrambo.

Ministrica za obrambo je po njegovem mnenju odgovorna za tri stvari v Slovenski vojski, in sicer za zagotavljanje financ, opreme in za zagotavljanje kadra, na vseh treh področjih pa je stanje po njegovi oceni katastrofalno.

Kar se tiče finančnih sredstev, je Mahnič spomnil, da je Ministrstvo za obrambo iz proračuna dobilo toliko denarja, kot ga je ministrica zahtevala: »Vojska je torej denar dobila, dobila je premalo, a toliko, kot je ministrica zahtevala, glavno vprašanje sedaj pa je, kaj se s tem denarjem počne.«

Da imajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske  neprimerno opremo, je znano že dlje časa. »Za nabavo opreme je znotraj ministrstva zadolžen šef logistike, to je Željko Kralj iz vrst SD,« je opozoril poslanec SDS in dodal, da so bili škornji, v katerih so nekateri pripadniki dobili ozebline, kupljeni v tem mandatu, zato odgovornost nosi ravno omenjeni Kralj. Kar se tiče ostale opreme, pa j dejal, da bo helikopterjem, valukom, protioklepnim sistemom kmalu potekla življenjska doba, a se v zvezi s tem do danes ni zgodilo nič.

 »Poslušati Katičevo, Nemca in ostale, kako Slovenske vojske nismo postavili na vrednostno primerno mesto, s tem, ko se ve, koliko časa so bili na oblasti, je norčevanje iz ljudi, volivcev in pripadnikov Slovenske vojske,« je zatrdil Mahnič. Ob tem je še opozoril, da v roku enega leta Slovensko vojsko zapušča že drugi častnik, ki se je šolal na West Pointu. »V njegovo šolanje smo vložili med 200.000 in 250.000 evrov, odhaja pa, ker ne vidi perspektive, ker je v sistemu neustrezno kadrovanje, ker ni nikakršnih kariernih poti. Poveljnik 72. brigade Slovenske vojske, ki pokriva Vzhodni del, brigadir Koračin ne zna angleško, niti na eni misiji v tujini ni bil, nima potrebnih izkušenj, vendar so ga namestili in mu dali vodenje brigade,« je še dodal.

»Sramotimo se v tujini, sramotimo se pred zavezniki, sramotimo se pred lastnimi državljani, to je nastalo zaradi kadrovske politike Socialnih demokratov, ker tudi na najnižje enote imenujejo pripadnice in pripadnike, ki so njihovi stranki lojalni. Pod vodstvom SD v Slovenski vojski žal prosperirajo le politični aktivisti njihove stranke,« je ocenil predsednik Odbora za obrambo.

Predlagatelji izredne seje Državnega zbora smo prepričani, da je ob vsem navedenem jasno, da bi morala ministrica za obrambo Andreja Katič nemudoma zapustiti svoj položaj. Prišli smo v stanje, ko ne govorimo več o premalo finančnih sredstvih za Slovensko vojsko, ampak govorimo o krizi znotraj sistema, o krizi vrednot, upravljanja, poveljevanja in vodenja vojske,” še dejal Žan Mahnič, predsednik odbora za obrambo DZ.

Mogoče vam bo všeč