Nekategorizirano

Dan 42 #Covid-19: Potrjenih 56 novih okužb in žal tudi smrtnih žrtev

V Sloveniji so v sredo opravili 1095 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 56 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 897. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 112 bolnikov, od teh jih je 29 na intenzivni negi, štiri osebe so odpustili iz bolnišnice. Ena oseba je v sredo umrla, je danes objavila vlada. Skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa je bilo ob koncu včerajšnjega dne 16.

V zgolj nekaj dneh je skokovito naraslo število okuženih oseb s koronavirusom v Pomurju. Ob Lendavi oziroma Dolgi vasi, kjer je med 27 osebami v izolaciji kar 7 pozitivnigh na koronavirus, je novo veliko žarišče okužb  Ljutomer oziroma tamkajšnji dom starejših občanov.

Od minulega petka, ko so zabeležili prva dva pozitivna primera, se je njihovo število do današnjega dne povzpelo na skupno 33, od tega sta najmanj dve okužbi potrjeni pri dveh zaposlenih. Doslej so od 150 stanovalcev in 90 zaposlenih testirali 120 stanovalcev, pa tudi zaposlene, ki so v stiku z njimi, na koncu pa bodo testirani vsi v domu.

Po besedah Tomislava Nemca, direktorja DSO Ljutomer, so  sprejeli številne varnostno preventivne ukrepe, med drugim so dom razdelili na 3 sektorje, na zdrav del, na del, kjer obstaja sum okužbe in na del, kjer so okužbe potrjene. Zadnja dva dela sta ločena v pritličju objekta in v karanteni za steklenimi vrati. 

Tak protokol je na sredini tiskovni konferenci predvidel tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Poleg tega, vsi zaposleni večino časa ostajajo v domu in se ne vračajo domov, oziroma jim je to dovoljeno le izjemoma in v posebnem režimu. Tomislav Nemec dodaja, da so  zaposlenim omogočili tudi prenočevanje v bližnjem turističnem objektu. Vse bolj aktualna pa je možna premestitev zdravih oskrbovancev v drug objekt, ki bi se naj zgodila že danes. Gre za aktivnosti, v katere je vključenih več domov za ostarele, pri čemer si tvorno pomoč obetajo od Ministrstva za zdravje in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Zaradi novih okužb je županja Ljutomera Olga Karba s ponedeljkom ukazala zaprtje obeh parkov in javnih površin v okolici doma. 

Mogoče vam bo všeč