Nekategorizirano

COVID 19 odpihnil največjo sejemsko prireditev pri nas-Kljub trudu največjega sejemskega dogodka, 53. MOS-a, letos ne bo!

Mednarodni obrtni sejem, po najbolj optimistični varianti  bi letos zabeležil svojo 53. obletnico delovanja. Pa, kot kaže da se  ne bo izšlo Največjo poslovno-sejemsko prireditev Slovenije, 53. MOS, so letos zaradi nepremostljivih ovir, povezanih s korona virusom SARS-CoV-2 ,po posvetovanju s pristojnimi inštitucijami, bili primorani dokončno odpovedati. To obvestilo je napisano s strtim poslovnim in siceršnjim  srcem , vendar pa  z  hkratnim zavedanjem, da je v dani situaciji to edina smiselna odločitev.

MOS je 52. let zapored predstavljal osrednjo poslovno-sejemsko prireditev Slovenije. Številna slovenska in tuja podjetja so si z razstavljanjem na MOS-u zagotavljala veliko večino letnega prometa in širila poslovne kontakte. Organizatorji so vsako leto znova zagotavljali popolno podporo in vrhunsko izvedbo sejma. Celotna ekipa je delovala v skladu s trdnimi vrednotami in vizijo, ki je več kot 50 let ustvarjala nepozabne sejemske dogodke. Ne glede na neizbežno odpoved 53. MOS-a pa verjamejo, da že prihodnje leto predstavlja nov začetek. V mislih že namreč načrtujejo popolno izvedbo MOS-a in drugih sejemskih dogodkov v letu 2021, za katere so prepričani, da bodo lahko ponovno zaživeli v vsej svoji mogočnosti.

Leto 2020  bo šlo v anale sejma in celotnega gospodarstva za vedno kot leto vseobsežnih pretresov, ki so se prikradli v vsako poro ne le slovenske, temveč tudi svetovne javnosti. Ob namenu da po  najboljših močeh svoje delovanje ohranijo  nespremenjeno do zadnjega, je pa  trenutna epidemiološka slika enostavno neusmiljena in  ne dopušča, da 53. MOS izvedejo v skladu z najboljšim poslovno spodbudnim rezultatom za vse – razstavljavce, obiskovalce in vse ostale akterje, ki sodelujejo pri organizaciji MOS-a. Vsem namreč že nuditi optimalne pogoje v dani situaciji,  je tako rekoč misija nemogoče in  žal ni izvedljivo. V prvi vrsti so odločitev sprejeli zaradi zagotavljanja zdravstvene varnosti, pa tudi zaradi želje, da MOS ohrani kakovostno identiteto, ki omogoča razstavljavcem uspešno promocijo širši javnosti.  Tudi v sami strukturi Celjskega sejma d.d., kot gospodarske družbe kljub želji,  da so vsi na svojih mestih glede na neprecenljive izkušnje in specifičnega znanja,  je prišlo do osipa oziroma do zmanjšanja števila zaposlenih. Od prej 19 so zmanjšali na 12 , ob tem da so si nekateri našli službe drugje, dela pa tudi z predčasnim upokojevanjem. Kar mnogo huje je da veliko število podjetij in podjetnikov posameznikov, ki so bili del verige ki je delovalo kot neka celota skupaj z zaposlenimi v družbi Celjski sejem,  je v tem letu na hudi preizkušnji in na meji obstoja lastne dejavnosti ki jih dolga leta vezala na sejemsko dejavnost. Žal pa nekatere stvari se ne da zaobiti.  

Ob že vpeljanih novostih kot sta Drive-IN v katerih so kino predstave  na odprtem in druge scenske  dogodke  na tej platformi, bodo,  kot nam je uspelo izvedeti,  bodo  izpeljali ostale vrste dogodkov, kot so kongresi, predavanja, outleti in drugo, ob striktnem upoštevanju navodil NIJZ , seveda kar bo pogojevala trenutna situacija ob vsakem morebitnem načrtovanem dogodku. Optimizma jim ne manjka za v naprej. To zagotovo nekaj šteje.

Trdno verjamejo, da se bo situacija kmalu umirila in takrat bodo na Celjskem sejmu brezpogojno pripravljeni, da svojim  zvestim razstavljavcem in obiskovalcem ponovno izrečejo iskren pozdrav  srčno dobrodošlico.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč