Nekategorizirano

Covid 19: Makedonija v kaosu, neredu in nesposobnostjo, podkrepljeno s korupcijo

Nesrečna usoda nekoč  najbolj južne  ex you republike, ki je iz meni nerazumljivih razlogov postala kar Severna Makedonija, ne počiva.  Ljudstvo, eni in drugi in tretji, so samo “kmetje” na šahovnicah  igralcev, ki imajo v naprej zakupljene šah-mize, pa ne vedo kaj bodo,  s kom bodo igrali! Vedo samo, da bo popadali s svojih polj ostali na šahovnici, plen si bodo delili brez ozira ali so pešci popadali ven ali so skakači uspeli preskočiti na polje nasprotnika. Na koncu  »Lord of the world« ali gospodarji vojne delijo  plen med seboj ali kako se to reče v modernejšem  besednjaku, naredijo prerazporeditev plena oziroma denarja, ne glede za kakšno vojno se gre in vojno proti čem ali kom.

Ta trenutek, ko je vse svet vpet v eno neprostovoljno nevidno vojno proti svetovni pandemiji, ki ga je povzročil korona virus in ko se  eni bolj drugi manj uspešno spopadajo s situacijami, ki niso bile prej znane in dosegajo določene premike in na nek način uspejo,  morda trenutno  ali pa za nekaj dni, da pokažejo, da v kolikor  je možno poenotenje, pa  v tej prej omenjeni nesrečni Makedoniji, se  oblasti prejšnje, sedaj baje tehnične s tako rekoč istimi »tehniki«  pilijo tehniko nesposobnosti do nemogočih in neznanih razsežnosti. Prejšnja vlada SDSM in sedanja prav tako »tehnična SDSM,«  ki se utaplja in pogreza v blato nesposobnosti pred očmi vseh prebivalcev RS Makedonije, izpričuje svojo nesposobnost,  s katero bi kandidirala za Nobelovo nagrado, seveda če bi jo ustanovil svet modrecev iz kakšnega primitivnega afriškega «bantustana.«

V času, ko se njene sosede trudijo v dani situaciji, da priskrbijo pomoč za njihova gospodarstva,  ki se soočajo s krizo, ki je nastala v tem času, vlada taiste »tehnične SDSM popolnoma zanemarja in pušča na cedilo mala in srednja podjetja. da propadejo. Mimogrede, sosednje države dajejo ogromna sredstva in sprejemajo krizne pakete, s katerimi bi ohranile samo gospodarstvo pri življenju, oni SMSM pa podpira samo oligarhijo in njene interese. Zavračajo predloge opozicije, s katerimi bi subvencionirali dajatve za določne sektorje gospodarstva, ostajajo gluhi ne glede na posledice po taistem gospodarstvu, od katerega dobijo največ nazaj. Kljub temu, da je določen sektor odločilni in vezni člen ali člen brez katerega se gospodarstvo sesuje, tako kot je v njihovem primeru transport, od  katerega je odvisno preživetje prebivalstva  v najbolj prvinskem smislu. Ampak, slabše gre državi, bolj so »ponosni »na svojo trmo in nepopustljivost.”

				Revščina v Severni Makedoniji

Revščina v Severni Makedoniji 

Popolnoma so zamudili s preventivnimi ukrepi za boj proti koronavirusu. Niso bili zmožni najti modus  za testiranje. V prvih 14. dneh so imeli 200 testiranj, pa še to se je popravilo, ko se je vključila bolnišnica iz ene svetovne verige klinik. Reakcijski čas je bil tri dni, v tem času so ljudje umirali in umrli, preden so jim dovolili, da so prišli do glavne infekcijske klinike v državi.  V zadnjih nekaj  dneh se število okuženih povečuje s povprečjem blizu trimestnega števila. Pojava novih žarišč jih prehiteva. V dveh večjih mestih, v Prilepu in Kumanovu,  s skupnim številom  prebivalcev  čez 200 tisoč , se okužbe povečujejo eksponentno. Namesto da bi se razglasilo krizno stanje, se pregovarjajo pod čigavo pristojnostjo je razglasitev in kdo vse mora biti zajet v organe, da se vanje ne zmuzne  nekdo iz druge opcije. 140 tisoč pred krizo zaposlenih,  ki ne vedo kdaj bodo ponovno ali bodo sploh se vrnili kdaj na delo, se  drži kot talce brez nadomestila za krizni čas, obenem pa  se jih s ponujeno humanitarno pomočjo, ki jo delijo izključno pripadniki SDSM  in se slikajo s prizadetimi  državljani kot garancija, da pričakujejo njihov glas na volitvah. Tako očitno koruptivno vedenje ostaja brez posledic. Tudi ostala pridobljena humanitarna pomoč  in delitev le te, se izvaja na kriminalen način.  Tam kjer ni bila humanitarna pomoč koordinirana z »Vlado,« kot je bilo s humanitarno pomočjo iz Slovenije in Madžarske na prošnjo opozicijskega vodje  Hristijana Mickovskega, pa je bilo razglašeno  za spodkopavanje ustaljenih in  uradnih poti za zaprosilo za pomoč ter tako rekoč za tuje vmešavanje v notranje zadeve suverene države.

Poleg že znanih kriminalnih in kriminogenih početjih najvišjih predstavnikov vlade pri  repatriaciji  njihovih državljanov ter iz »humanitarnega« poleta  so naredili zaračunavanje na roko na samem letalu od 300 eurov po sebi, so pri neki drugi repatriaciji , kje niso želeli pomagati pri vrnitvi njenih državljanov iz ZDA, ob poprejšnjih » telefonijadah«  izločali njihove strankarske  člane in mecene. Ti so bili iz Bolgarske meje zasebno odpeljani v domačo karanteno,  preostali  pa so po celodnevnem čakanju v obmejnih zapuščenih  prostorih brez osnovnih  sanitarnih pritiklin, odpeljani v  državno karanteno na  drugem koncu države 300 km vstran s prevozi  v slogu  »Krstič in sin,« čeprav je 90 odstotkov oseb za v karanteno bilo oddaljeno od točke začetka transporta ne več kot sto kilometrov.

Nekdanji premier Zoran  Zaev v času omejitev in koronakrizo  z državnim varovanjem na motorističnem potepu po Makedoniij

				Zoran Zaev na Zoran Zaev na “izletu” po Makediniji 

Ob vsem tem je treba vsekakor navesti absurd, katerega  glavna »zvezda« je nekdanji( in tudi neuradno sedanji) premier Zoran Zaev, ki je zaradi intervjuja z novinarjem, ki je kazal simptome okužbe, bil v enotedenski »samoizolaciji,« se je v spremstvu svojih motorističnih kolegov in državnega, vladnega mobilnega varovanja,  popeljal po vzhodni Makedoniji, da se malo »prediha«. Če ni to roganje in v posmeh vsem, ki so v izolaciji ali na drugačen način upoštevajo ukrepe, ki veljajo .

Prav zadaj je celotna država, ob tem da imajo velikonočne praznike«  in vsi njeni državljani v 85 uri izolaciji, ki se je začela v petek popoldne  ob 16. uri in se bo končala  v torek zjutraj ob 5. uri.

Skupno število do  sedaj diagnosticiranih pacientov  z COVID 19 v  Makedoniji je 1170 oseb. Največ v Skopju 401 oseba,  v Kumanovem  320 in v Prilepu 112.  V zadnjih 24 uraj je bilo skupno število testiranih  697 oseb, skupaj do sedaj pa v celotni državi  11.556 oseb.
Žal pa je treba dodati, da je možnost novih potencialnih velikih žarišč zelo velika. Odgovorov na  vprašanje ali vprašanja  ali bo to kmalu rešeno z upanjem na morebitno umirjanje rasti števila okužb, je  nemogoč, upoštevajoč prej naštete razmere in politično klimo.

V kolikor je upanje, da bo kdo nezemeljski lahko pomagal, je prav sedaj, med njihovimi velikonočnimi prazniki, ki bodo brez liturgij in bo vsak z mislijo na ponovno vstalega Jezusa Kristusa in upanje v posmrtno življenje, da bodo zmolili za modrost znanje in preudarnost tistih, ki lahko kaj spremenijo na bolje.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč