Nekategorizirano

Covid 19 in italijanska realnost: ljudje so dobesedno lačni!

Slika Italije in Italijanov je žalostna, ljudje so na meji obupa. Prav zaradi omejitve brez primere na samem vstopu v koronakrizo in epidemije,  ki jo je povzročil, ogromno število ljudi v državi ne ve ali bodo jutri imeli otrokom dati kaj za jesti.

Tako hudo je! Prav ta stroga karantena in takojšnja uveljavitev vseh omejitev je hudo prizadela vso prebivalstvo Italije. Na vprašanje nekega  dopisnika na ulicah Rima,  ki je spraševal naključne mimoidoče, je naletel tudi na takšne odgovore: “Sploh ne vem, kako bom plačal davke v naslednjih mesecih. Čakam ure in ure, da dobim kakšno stranko,” se je razgovoril rimski taksist.

Marsikje na robu smrti zaradi lakote

Koronavirus že nekaj časa nima te »udarne« začetne moči, mi pa smo  na robu smrti, skoraj pri zadnjih izdihljajih. Preganjajo nas in mučijo strahovi, ker ima prenekateri izmed nas  dolgove ali je vzel kredit za nakup hiše, banke pa ne bodo odobravale kredite na novo, posebej ne za to, da bi poplačali stare zaradi zamud. Sama stroga karantena je dala svoje učinke. Že po zaključku teh praznikov se počasi v državo vrača ekonomsko in socialno življenje. Odpirajo se kafiči, frizerski saloni, tudi industrijska proizvodnja se bo zagnala. Zaprte ostajajo lokacije za masovna zbiranja, na primer stadioni. Pa kljub temu. Sledi nekajmesečne zaprtosti in ustavljenega življenja, so naredile svoje. Daleč od tega, da bi bilo dovolj 600 EUR nadomestila za samozaposlene in za druge podobne kategorije, ki pa so dejansko cel dan na razpolago. Marsikdo od njih niti ni dobil nadomestila za pretekli mesec, zato ker ni bil »cel« mesec. Denarnega nadomestila ni, plačila davka tudi ne bo. Ali nas bo kdo razumel? Z druge strani se tiska svež denar kar na zalogo, brez da bi ga ljudje lahko porabili, preprosto ker ne smejo zapuščati svoje domove. Med lastniki lokalov, ki bodo odprti, je prisotno malodušje. S ponedeljkom ne pričakujejo ničesar dramatičnega. 

Še tisto malo, kar je sicer premalo, zaradi nedosegljivosti in neuporabnosti, je brez učinka tako, da je lakota povem realna in se čuti v zraku.

 

Italije, kot smo jo poznali, ne bo več

Celo v obdobju postopnega premagovanja krize in opuščanja karantene, ostaja v veljavi še vrsta ukrepov in omejitev. Italijani lahko po 4. maju zapuščajo domove za nakupe in potrebe povezanimi s tem, odhod  v službo, obisk zdravnika, obisk sorodnikov. Kljub želji po opuščanju še nekaterih omejitev, pa to eksperti na področju epidemiologije močno odsvetujejo. Mesec dni nazaj so beneški gondolieri, ki imajo sicer svoje gondole privezane opazili,  da se je voda v Benetkah tako zbistrila, da se ljudje nehajo čuditi temu pojavu, kar pomeni da je kar nekaj  generacij dočakalo ta nepričakovani »dar,« ki ga je prinesla korona. Tudi sami bodo »prisiljeni,« da bodo  morali bolje spoznati svojo domovino, da bi jo imeli rajši.

Stanje včeraj ob izteku 1, maja

Število umrlih se je včeraj povečalo za 269 oseb, nekaj manj kot dan prej, število  na novo okuženih  1.965, kar je skoraj sto več kot dan prej. Skupno število umrlih od 21. februarja, ko se je koronavirus prvič pojavil v Italiji, je tako dosegel število  28.236 oseb. Skupno število potrjenih okužb  Covid 19, je dosegle 207.428.

 

Mogoče vam bo všeč