EvropakoronavirusSvetŽivljenje

Covid 19: Erdogan pravi, da bo Turčija v marcu začela z postopno normalizacijo glede koronavirusa

Turčija se bo od marca začela postopno vračati k običajnemu življenju po provincah, je v sredo dejal predsednik Tayyip Erdogan za vladno tiskovno agencijo in dodal, da bodo v  najprej v nekaterih provincah postopoma   začeli  odpravljati  omejitve in zapiranja zaradi  COVID-19 , kasneje pa  po celotni državi.

Turčija je decembra zaradi naraščajočih primerov uvedla policijsko uro, zaklepanje oziroma t.i. »policijsko uro«  ob koncih tedna in druge omejitve. Načrtujejo  ponovno odprtje šol po vsej državi 1. marca, njihov  program cepljenja pa je doslej posnel in zajel  skoraj 5,7 milijona ljudi s posnetki stanja na terenu,  ki jih je razvilo kitajsko podjetje Sinovac Biotech Ltd. To pa  še ne pomeni da jih toliko cepljenih. 

Erdogan je po zasedanju predsedniškega  kabineta v Ankari dejal, da bo v prihodnjih dneh objavljen načrt ponovnega odpiranja kavarn in restavracij, ki so že mesece zaprte, ter pozval državljane, naj še naprej spoštujejo ukrepe.

“Naše pokrajine bomo glede na stopnjo okuženosti in cepljenosti uvrstili v nizko, srednje, visoko in zelo visoko tveganje. Od marca začenjamo obdobje postopne normalizacije,” je dejal.

“Postopno odpravljamo omejitve zaklepanja, najprej z omilitvami  na  vikende, in sicer na podlagi  stanja novih okužb, cepljenja in drugih meril v provincah,” je dejal Erdogan in dodal, da bo načrt za normalizacijo in vrnitev v šole  ter da se bo stanje v nadaljevanju  tedensko ocenjevalo in prilagajalo.

 V Turčiji so do sedaj poročali o več kot 2,6 milijona primerih  okužbe in skoraj 27.000 smrtnih primerih zaradi okužbe COVID-19, odkar se je izbruh  virus v začetku marca lanskega leta Čeprav so se cepljenja začela prejšnji mesec, se novi dnevni primeri  okužb  še vedno gibljejo  med 6.000 in 8.000, kar je še vedno zelo  zaskrbljujoče. 

Erdogan je dejal, da verjame, da bo marec mesec, v katerem bo  Turčija “močno napredovala na področju cepljenja”. Tudi to da bo  Ankara sprejela vse  potrebne ukrepe za nabavo  zadostne količine odmerkov cepiva. Ta optimizem je delno utemeljen tudi z dogovorom o proizvodnji ruskih cepiv na ozemlju Turčije, ki ga je dosegel z ruskim predsednikom Putinom. 

To stanje ki nam grozi lahko preprečimo, da ne bo ta nadloga postala  huda grožnja, na način  da pokažemo nekoliko več potrpljenja in nekoliko več žrtvovanja in odrekanja, je popihal na dušo vsem Turkom.   

Bomo kmalu izvedli v katero smer se bo zasukala situacija in temu primerno zastavljeni načrti turškega predsednika R.T.  Erdogana.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa