EvropaTurizemŽivljenje

Velika Britanija: Načrt potnih listov za cepivo bi lahko Britancem pomagal do počitnic v Grčiji

Počitnice brez omejitev v Grčiji bi lahko bile na kartah cepljenih Britancev, je dejal grški minister. Z roko v roki, enim bi reševali turizem  drugim privoščili  »turistovanje«

Grški minister za turizem je v četrtek razkril, da je njegova vlada v  fazi “predhodnih razprav” z vlado Združenega kraljestva glede morebitnega sporazuma o potovanju za Britance ki oso pravili cepljenje.

Haris Theoharis, grški minister za turizem je v oddaji BBC Radio 4 danes dejal, da letos upa na “napol-normalno poletje” ali dopustovanje in počitnice z dodatnimi potrdili in tudi nekaterimi omejitvami , pa vendarle delovanje in oživljanje turizma v tej državi ki ji zelo odvisna od turistov in turizma. Predlagal je, da bi sistem ” cepilni potni list ”  ali  COVID 19 potovalni dokument o opravljenem cepljenju, bistveno  olajšal potovanje med Britanijo in Grčijo.

“V teku so razprave o tem, ali bo to izvedljivo,” je dejal in dodal, da “zelo upa, da bomo lahko našli rešitev”. »Potovanja seveda ne želimo omejiti na tiste, ki so bili cepljeni, a ker zahtevamo, da mora imeti nekdo pred potovanjem negativen rezultat testa, je to zapravljanje sredstev, če so ljudje cepljeni, da jih  ni  treba testirati vsakem potovanju , se pravi tisti ki je cepljen se ne  rabi testirati. Skoraj 4 milijone Britancev vsako leto odide v Grčijo, kar pomeni, da je Britanija eden najpomembnejših turističnih trgov.

Vsi  prihajajoči  v Grčijo morajo predložiti negativni COVID 19  test, opravljen v 72-urnem oknu, medtem pa  prispeli  iz Velike Britanije  lahko opravijo  hiter test tudi ob prihodu.

Čeprav se je Grčija z nekaj več kot 6.000 žrtvami koronavirusa odrezala bolje kot večina drugih evropskih držav, je lani doživela velik padec prihodov. Turizem predstavlja več kot 20% BDP države. Njegova vlada upa, da bo sektor oživila do 1. junija, in sicer zaradi napovedi, da bo država privabila vsaj polovico od 31,3 milijona obiskovalcev, ki so prispeli v Grčijo  pred pandemijo.

Boris Johnson naj bi v sporočilu 22. februarja predstavil podrobnosti o sprostitvi zapiranja v Angliji in se sooča s pritiski turistične industrije in »lockdown« dvomljivcev.

V začetku tega meseca je premier dejal, da je “optimističen” glede možnosti za običajne poletne počitnice, vendar je prejšnji teden javnost opozoril, da je upanje na majavih nogah in naj  polagajo preveliko  upanje  na počitnice, tudi v Veliki Britaniji, dokler vlada ne objavi izdelanih  načrtov za odpravo blokade.

 Sočasno se krepijo dejanja v nasprotno smer  iz  potovalnega sektorja s tem ko  pospešujejo  potiskanje  v javnost   sporočila  “ignoriraj vlado” in sproži kampanjo, s katero potrošnike prepriča, da je varno rezervirati počitnice za to poletje. Neka druga skupina(SOS-save our sommer)-rešimo svoje počitnice, še bolj agresivno in vztrajno nagovarja britansko javnost, da naj vlada sprosti ukrepe in pripravi možnost da lahko  Britanci gredo na počitnice doma in na tujem že za prvomajske praznike.

Koliko je to realno in možno ob nepredvidljivih okoliščin,  bomo izvedeli zelo kmalu!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa