Foto: dr. Angel Kunčev, vodja nacionalnega kriznega štaba-izrez zaslona
Evropakoronavirus

[COVID 19] Bolgarom grozi ponovno zaprtje države ali totalni lockdown!

Niso več aktualne govorice o novih  omejitvah v boju proti Covid-19 verjetno samo na Sofijo, njihovo prestolnico, temveč za celotno Bolgarijo. Ukrepi ki bodo jutri sprejeti bodo veljali najmanj 2 tedna. Pripravlja se  novo popolno zaprtje države.

Čas je za nacionalne ukrepe proti širjenju korona virusa v državi, je novinarjem po sestanku sofijskega operativnega štaba napovedal  njihov glavni zdravstveni inšpektor in član kriznega štaba doc. Angel Kunčev.

Sedaj ni dvoma: “Prišel je čas za ukrepanje – in to povsem odločno. Ukrepi so nepriljubljeni- nihče ne mara nehati delati, imeti omejitve, vendar razmere to zahtevajo,” je dejal. Ampak drugače ne gre. 

Načrtovano  je zaprtje šol, vrtcev, restavracij, nakupovalnih središč, telovadnic itd. v Sofiji bo verjetno od  že od sobote 20. marca, v preostali državi pa od ponedeljka 22. marca meni v sporočilu doc. Kunčev. Vse kulturne prireditve bodo ponovno ustavljene – kinodvorane, gledališča, plesne skupine itn. Zdravstveni organi želijo  v času do četrtka organizirati vrsto sestankov s prizadetimi industrijami in razjasniti ukrepe, dokončna odločitev pa bo uradno sledila in bo objavljena na rednem sestanku v četrtek.

Po prejšnji močni in dolgotrajni  zapori konec novembra so trgovski centri, telovadnice in kinematografi v začetku februarja spet začeli delovati. Kot pravijo, pa ne samo oni, bolje je takoj in za kratek čas zapreti vse kot pa to početi parcialno.  Restavracije so odprte šele 2 tedna, nočni klubi pa še nikoli. Prav zato se lastniki restavracij niso veselili  ponovnega odpiranja  restavracij. 

Glavna ideja prepovedi in zapiranja  je preprečiti gnečo. Omejitve bodo tudi v velikih trgovinah, verjetno bodo obnovljeni tudi “zeleni hodniki” oziroma čas ko bodo kupovali starejši v intervalu ki je  namenjen njim. 

Trenutno v Sofiji ne načrtujejo zapiranja parkov  in ostalih odprtih javnih površin ter obvezno nošenje mask na prostem. Tudi kontrolnih točk, ki bi omejevale promet med različnimi mesti in okrožji, ne bo.

To je samo še en dokaz da z COVID še zdaleč nihče nikjer ni opravil do konca. Intenzivnost ukvarjanja z korona virusom  bo odvisen od tega kako uspešno smo se  spopadali z njim  do sedaj in kakšna  je bila uspešnost zajezitve epidemije, ki pa je bila odvisna od upoštevanja in izvajanja ukrepov in priporočil za ravnanje v času  epidemije. 

Zadnje dni pa iz zahodnega in osrednjega Balkana kažejo na bumerang korone v obliki silovitih novih valov okužb pa tudi porast števila mrtvih od COVID 19  v Srbiji, RS Makedoniji, Bolgariji. 

Popuščanje in zategovanje brez zmernosti bo  korona  ples samo podaljševalo in izčrpavalo ljudi in zdravstvene sisteme po državah. Preizkušnja še traja, sprostitev je kontraproduktivna, naj ve vsak!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa