Aleš Slapnik - izjava za medije 16. marec 2021
črna kronikaLokalnoSlovenija

O včerajšnji (še eni)družinski tragediji na Šmarskem- umor in samomor

Včeraj popoldne so na območju Policijske postaje Šmarje pri Jelšah obravnavali umor in samomor. 

Včeraj so na PU Celje nekaj  po 17 uri prejeli obvestilo, da je prišlo v Šentvidu pri Grobelnem do streljanja. Policista policijske postaje Šmarje pri Jelšah sta ob prihodu na kraj,  ustreljeno žensko odnesla na varnejše območje in jo predala predstavnikom Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki smo jih zaradi nevarnega
postopka opremili z neprebojnimi jopiči.

Ogled kraja družinske tragedije je v sodelovanju s policisti opravila ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije  PU Celje. Udeležili sta se ga tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

Z  ogledom in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 61-letni moški s kratkocevnim orožjem, pred stanovanjsko hišo,  ustrelil  57-letno izvenzakonsko  partnerico ter po dejanju odšel v stanovanjsko hišo, kjer je ustrelil še sebe. Ko smo vstopili v stanovanjsko hišo je 61-letnik še kazal znake življenja. Reševalci so mu takoj nudili prvo pomoč, organizirali  tudi helikopterski prevoz,  vendar je  storilec kljub hitremu nudenju pomoči, poškodbam  na kraju samem  podlegel.

V omenjenem primeru obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja umora po 1. odstavku 116. člena Kazenskega zakonika 1B in samomor.

Da je do  tragedije prišlo naj bi botrovalo večletno nesoglasje med partnerjema, četudi  nikoli niso  bili obveščeni  o kakršnemkoli nasilju med njima. Nasilje do katerega prihaja v družinah je tudi na   tem območju zelo prisotno. Do vseh vrst nasilja, še posebej do družinskega, imamo na Policijski upravi Celje ničelno toleranco.

Aleš Slapnik – izjava za medije 16. marec 2021

Lani so območju  PU Celje obravnavali 316 kaznivih dejanj nasilja v družini, v letu 2019 311, leta 2018 pa 319. Samo v letošnjem letu so izrekli 49 ukrepov prepovedi približevanja žrtvam
družinskega nasilja. V letu 2020 na območju Policijske uprave Celje so  izrekli 287 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2019 pa 313.

Večinsko  prepričanje  o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za   nerazumno   in  nepredvidljivo  ravnanje  alkoholikov,  odvisnikov  od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Vendar je nasilje pogosto  prisotno  tudi v navzven zelo urejenih družinah. Policija ponovno poziva vse žrtve nasilja,da  naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji.  Le na ta način   lahko  storijo  vse,  da  žrtve  zaščitijo  in  proti storilcu pravočasno  ukrepajo  ali preprečijo najhujše. Poziv je namenjen sorodnikom  žrtev, sosedom, znancem, skratka  vsem, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje v resnici dogaja ter da pravočasno to sporočijo. Tako se bo morda do neke mere stalo na pot družinskemu nasilju in preprečilo morda  najhujše, a to je poseg v življenje samo. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč