Vir: Gov.si
PolitikaSlovenijaTwitter novice

[Odziv] Preberite si, kako se je Janez Janša odzval na članek STA novic

STA novice so danes objavile članek z naslovom Slovenija decembra v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar. 

V članku so zapisali naslednje:

Slovenija je naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo po sistemu pro rata. Ta številka ni višja, ker decembra v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar. Tako sta se poleg nje tedaj odločili le še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.

Gre za drugi krog nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja, ko je bilo na voljo dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva v okviru prve pogodbe s tem podjetjem.

Slovenija je sicer naročila 80 odstotkov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja glede na količino, ki bi ji v omenjenem obdobju pripadala po sistemu pro rata glede na prebivalstvo.

V primeru cepiv družb Moderna in Johnson & Johnson je Slovenija naročila sto odstotkov glede na delež pro rata. V primeru cepiva AstraZenece pa 102,6 odstotka.

Odziv Janeza Janše 

Preko svoje twitter profila se je oglasil tudi Janez Janša, ki je zapisal naslednje:

Če Slovenija decembra lani takoj po mojem prevzemu funkcije @MinZdravje ne bi naročila dodatnih skoraj 1mio doz cepiva #BioNTechpfizer, bi bila danes po precepljenosti tam kot Bolgarija in Hrvaška. Prej so naročali predvsem #AstraZeneca.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika