Nekategorizirano

Cinkarna Celje: S titanovim dioksidom v boj proti koronavirusu

Svet se bolj ali manj uspešno sooča s pojavom virusa SARS-CoV-2. Kot hiter odziv nanj so nekateri evropski proizvajalci razvili antivirusne proizvode za zaščito javnih površin. Takšni premazi namreč vsebujejo titanov dioksid, ki ga proizvajajo tudi v Celjski  Cinkarni. S tem titanov dioksid še enkrat več dokazuje svojo vsestranskost in neprimerljivost.

V  Češki prestolnici Pragi se dni  ukvarjajo z  intenzivnim razkuževanjem vozil mestnega potniškega prometa. Premaz, katerega osnova je titanov dioksid, bo po navedbah proizvajalca v 99,9 odstotkih uničil bakterije in viruse na avtobusih, tramvajih in metrojih. Zaščita narejena s tem premazom bi naj  zdržala 2 leti. Podjetje bo učinkovitost premaza preverjalo vsake pol leta na naključno izbranih mestnih avtobusih, tramvajih in metrojih.

Prav tako so spodbudne novice iz Nemčije, kjer eno od podjetij že proizvaja premaze, ki za antibakterijski učinek izrabljajo delovanje UV svetlobe. 

Titanov dioksid, vgrajen v končne izdelke, razgrajuje mikrobe

  				Tlakovci v Barceloni premazani s titanovim dioksidom. (Foto: Peter Bastl)

Tlakovci v Barceloni premazani s titanovim dioksidom. (Foto: Peter Bastl)

Tudi v Cinkarni Celje proizvajajo titanov dioksid, ki ima lastnost fotokatalitičnega delovanja. Aktivira se s pomočjo svetlobe in tako razgrajuje različna onesnažila (NOx, SOx,..), plesen, mikrobe in viruse. Hkrati deluje samočistilno. Večinoma ga izvozijo evropskim kupcem, ki nato razvijajo, testirajo in proizvajajo končne produkte, kot so zidne barve, tlakovci, strešniki, razni premazi, barve in emulzije. Nekaj kar deluje preizkušeno dobro je vredno omeniti.

Pri zasnovi proizvodnje jih je še posebej vodila skrb in odgovornost za varno in zdravo delo zaposlenih in uporabnikov. Proizvodnja Cinkarninega  fotokatalitičnega titanovega dioksida skozi celotni proces temelji na vodni suspenziji, da zaposleni in uporabniki niso izpostavljeni prašnim delcem. Vodna suspenzija je tudi naš končni proizvod, ki ga kupci vgrajujejo v svoje končne fotokatalitične izdelke.

							 

Fontana iz fotoaktivnega betona v Mariboru. (Foto: Peter Bastl)

Priložnosti za čistejše in bolj zdravo okolje s pomočjo titanovega dioksida

Fotokatalitično delovanje titanovega dioksida je lahko v pomoč pri obvladovanju in preprečevanju širjenja raznoraznih okužb predvsem tam, kjer je higiena izjemnega pomena.

Fotokatalitično zidno barvo oz. premaz lahko, z namenom čiščenja zraka, zmanjšanja alergij, preprečevanja širjenja virusnih in bakterijskih okužb, nanašamo na stene, strope in druge površine v bolnišnicah, šolah, vrtcih, javnih prevoznih sredstvih.  

V skrbi za vse čistejše in bolj zdravo okolje in z zavedanjem  o vsestranski uporabnosti se tako tudi povpraševanje po titanovem dioksidu povečuje. Pohvalijo se lahko  s tem da njihovi  izdelki kor samostojni ali kot komponente v nekaterih drugih izdelkih  pripomorejo  k čistejšemu okolju, v danem času, kot lahko sklepamo tudi  k boljšemu zdravju.

V.K.T.

Foto: Peter Bastl

Mogoče vam bo všeč