Veronikina nagrada. Foto: LR Photography
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenija

Celjski Stari grad: Veronikina lavreatinja 2022 je pesnica Kristina Kočan

Na Starem gradu Celje, ki je daleč najbolj veličasten kraj za počastitev poezije, je sinoči župan Bojan Šrot pesnici Kristini Kočan izročil Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta in sicer za njeno zbirko Selišča, ki je izšla pri založbi Litera. Veronikina lavreatinja 2022 je prejela posebno listino občine in denarno nagrado. Zlatnik poezije za življenjski opus in ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika ter kulture je prejel Iztok Osojnik, Malo Veroniko, nagrado za najboljšo dijaško pesem, pa je prejela Ela Potočnik za pesem Odhajaš skupaj s svojim vrtom. Med nominiranci za Veronikino nagrado so bili še Nataša Velikonja (Prostor sred križišč), Milan Jesih (Namreč), Ana Svetel (Marmor) in Jernej Županič (Orodje za razgradnjo imperija). Slavnostna govornica je bila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

 

Pravijo, da je poezija tiha molitev človekove duše. Skozi vso zgodovino in po vsem svetu so pesniki širili brezčasna sporočila, ki so ljudem pomagala pri iskanju duševnega miru in lastnega bistva. Tudi danes je poezija ena najbolj cenjenih oblik kulturnega in jezikovnega izražanja. Čeprav je najbolj osebna oblika literature, ima to moč, da nam prebuja močna občutja in nam nahrani dušo in srce. Zato je prav, je sinoči dejal župan Bojan Šrot, da pesnicam in pesnikom, ki bogatijo slovenski kulturni prostor, izrazimo spoštovanje in jim izrečemo zahvalo. Kultura nam namreč kot narodu daje identiteto, nas združuje, povezuje in bogati. V Celju jo cenimo, jo preko javnih razpisov sofinanciramo in ji poskušamo zagotavljati čim boljše pogoje za razcvet.

Veronikina nagrada: Foto: LR Photography

Veronikina nagrada je literarna nagrada, ki jo podeljuje Mestna občina Celje za najboljšo pesniško zbirko leta. Pobudnik nagrade Dolga leta je za izvedbo natečaja in organizacijo podelitve nagrad skrbelo celjsko  podjetje Fit Media.  Ime nagrade izvira iz legende o Veroniki Deseniški, prepovedani ljubezni grofa Friderika II. Veronikina nagrada se uvršča  med najpomembnejšimi  literarnimi  nagradami v Sloveniji. Z  podeljevanjem  so  začeli leta 1997. Prireditev navadno poteka konec avgusta na Starem gradu nad Celjem. Tričlanska strokovna žirija (navadno sestavljena iz literata in predstavnikov kritike ali knjižnic) izmed nominirancev izbere zmagovalca, ki prejme listino Mestne občine Celje in denarno nagrado. Od lanskega leta naprej  je ta projekt  organizacije in podeljevanja Veronikine nagrade predan  Hiši kulture Celje.

Tradicija se nadaljuje, kvaliteta ostaja.  Tako je tudi prav.

Vane T. Costa

Vir. moc&vtc

Foto: LR Photography

 

Mogoče vam bo všeč