Nekategorizirano

Celjski dom v Baški, 60 let otroške radosti, smeha, veselja in iskric v otroških očeh

Otrokom v najbolj občutljivem obdobju je morje in kopanje vedno pomenilo veliko. Tako je bilo in še vedno je tudi s celjskimi otroki. Jadran nekoč in tudi danes, enako pomeni otrokom. Prej v nekdanji državi sedaj pa v Hrvaški. Najprej v Bakarcu, od 1957 nato  v Baški na Krku, tako kot je danes. Lokacija, ki jo je Celjska občina dobila v dar,  je celih 60 let kraj s srečnim imenom za mnoge generacije celjskih otrok, ki so odrasli in se z nostalgijo  spominjajo na dneve, jutra in noči, ki so jih dočakali v Baški.

Celjski dom je 1. julija 1959,  ko so ga uradno odprli, točneje za tiste čase primerna funkcija odgovarjajoča županu, gospod Franc Rupret, 3. julija 1959 pa je že sprejel prvo kolonijo otrok iz Celja.

							Od takrat do danes je letovalo 33 000 otrok, prvih 50 let po 500 otrok na leto, zadnjih 8 let vsak leto po tisoč.

Upravljanje s Celjskim domom je bilo vsa leta v neposredni ali posredni domeni Občine Celje. Sprva je z njim upravljal Oddelek za zdravstvo in socialno varstvo na Občini Celje, ga predal Občinskemu centru za socialno delo Celje, katerega so nasledili Skupnost otroškega varstva Celje, TOZD Pionirski dom Cvetke Jerinove, pozneje Center interesnih dejavnosti p.o.

Leta 2001, na seji mestnega sveta so  sprejeli Izjavo o ustanovitvi družbe Celeia d.o.o., s sedežem v Baški, ki s Celjskim domom upravlja še danes.

Na samem začetku je prihod v Celjski dom bil dostopen otrokom z določenimi zdravstvenimi spričevali oziroma izkazi. Da ne bi prihajalo do zapostavljenosti določenih skupin odraščajočih otrok je z veliko mero rahločutnosti sklenili  pred 20 leti, da  bi  možnost skupinam otrok ki iz družin ki imajo slabo gmotno stanje oziroma iz socialno ogroženih družin. Dom je bil ves čas na voljo tudi izobraževalnim institucijam, tako da so ga z veseljem koristili tudi vrtci, osnovne in srednje šole, od leta 2011 pa svoj program poletne šole v naravi izvajajo vse celjske osnovne šole.

Ta gesta, v primerjavi  z preostalimi občinami, ki so imeli podobne kapacitete  v prejšnji državi, kasneje pa so skoraj vsi opustili  takratne »kolonije«. Celju in celjski občini pa za ta unikum pa priznanje ter prožnosti pri ohranjanju dejavnosti in seveda podprtost  na več možnih načinov.

Celjski dom v Baški je gotovo eden od nosilcev spremljevalne socialne in zdravstvene dejavnosti za celjske otroke in mladino. Poklicani že 60 let požrtvovalno in nesebično opravljajo poslanstvo, ki ga Celjski dom pooseblja. Vsak Celjan čuti veliko pripadnost, ko je govor o Baški in Celjskem domu. To ni samo socialni korektiv, to je mnogo več. Upam si trditi, da to kar so  otroci doživeli, jih je  zaznamovalo  v pozitivnem smislu ne samo glede samega letovanja ampak tudi mentalno, da jih je naredilo bolj zaokrožene in polnovredne osebnosti.

							Sama  obeležitev okrogle obletnice tega poslanstva, je samo garancija in pripravljenost sedanjih in prihodnjih organov in služb,da bodo celjski otroci še dolgo deležni del doživetij, ki ga lahko doživijo samo v otroštvu in samo tam na določenem koncu in v določenem letnem času

Iz tega dolgoletnega dela in sodelovanja se je razvilo tudi poslovno in kulturno sodelovanje med skupnostmi. Sam otok Krk, konkretneje  občina Baška, po zaslugi tega poslanstva in sodelovanja, je dvignilo sloves sami Baški  do te stopnje,da je v svoji bližnji okolici da slovijo kot najbolj »smučarska« občina  v tem delu Hrvaške. Naj le traja čim bolj dolgo ta način negovanja in ohranjanja sodelovanja v prid generacijam v odraščanju. Družbi Celeia d.o.o., čim bolj dolgo in v prid otrokom uspešno poslanstvo v prid otrok.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč