Dogodki in prireditveKulturaSlovenijazanimivoŽivljenje

Celjskega literarnega društva ne ustavi niti epidemija

Celjsko literarno društvo letos praznuje 20-obletnico obstoja. V delovanje društva se je zarezala epidemija in zaprtje vseh javnih kulturnih dejavnosti. Kaj nam ostane? V okviru priporočil NIJZ kljub vsemu delujemo.

Od lanskega marca, navkljub okoliščinam, izvajamo inovativni izobraževalni projekt Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine. Lani marca in oktobra smo delavnico izvedli fizično, potem od decembra lani do februarja letos kot video in znova smo se dobili fizično letos marca, ker lahko sodeluje do devet udeležencev (plus mentor). Mentor delavnice je Matej Kranjc, ki je vsestranski umetnik in to svojo univerzalnost je prelil v delavnico. Mogoče bo kdo dejal, ah, še ena pesniška delavnica, vendar temu ni tako.

Udeleženci in udeleženke so se izkazali z inovativnimi in izredno raznolikimi pesniškimi oblikami in načini obdelave dolge in zanimive celjske zgodovine. Mentor Matej Krajnc del prispelih pesmi sproti uglasbi in zraven nastaja tudi video.

Končni izdelek bo čisto pravi multimedijski projekt, ki združuje prvine glasbe (nastal bo glasbeni album), poezije, izobraževanja (nastal bo zbornik s teorijo in prakso, ki to teorijo v pisano meso udejanji) ter video delavnica. Zaključna prireditev bo izvedena junija, izvedba bo odvisna od epidemioloških razmer in zahtev zdaj vsemogočnega NIJZ.

Obeleževanje 20-obletnice društva se je začelo že 8. februarja z branjem pri spomeniku Karlu Destovniku Kajuhu pri 1. Gimnaziji Celje. Praznovanje smo dopolnili s pripravljenimi branji članic in članov, zraven je bila seveda tudi glasba.

Naš sprehod po aleji 20-obletnice smo nadaljevali 6. marca pri Mišku knjižku, kjer smo pripravili krajše obeleževanje 140-obletnice smrti Josipa Jurčiča in 150-obletnice rojstva Frana Saleškega Finžgarja. Oba pripovednika smo počastili na prav poseben način. Pripravili smo pisateljski izziv s petimi ključnimi besedami: Fran, Josip, Detelja, Deseti brat in Pod svobodnim soncem. Članice in člani so pripravili miniature do 500 besed ali pesem do 50 verzov, kjer so morali uporabiti teh pet ključnih besed.
Dobili smo zanimiv kolaž razmišljanj.

S srečanjem smo obeležili tudi Svetovni dan poezije, ki je 21. marca. Pred Miškom knjižkom nismo imeli prireditve, slavja ali proslave, temveč druženje članic in članov društva ob lepi besedi, da predstavijo svojo poezijo. V teh epidemioloških okoliščinah so mogoča samo takšna druženja na prostem, seveda v skladu s priporočili NIJZ. Na ta dan smo dali besedo lepi besedi. Poleg tega so na ta dan še drugi svetovni dnevi – strpnosti, lutk, boja proti rasni diskriminaciji in Downovega sindroma.

Na spletni strani Celjskega literarnega društva (https://cld.si) so videi, delavnice in drugi izdelki. Vsi posnetki so plod entuziazma in improvizacij na licu mesta.

Napisal: Bojan Ekselenski, predsednik CLD
Foto: Mira Gorenšek, Tomo Gorenšek in Bojan Ekselenski

Mogoče vam bo všeč