Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenijaTurizem

Celje:”54. MOS danes odprl vrata za obiskovalce in razstavljavce. Izziv ali morebiten zasuk na bolje za slovensko gospodarstvo? Oboje je potrebno in nujno.”

V Celju je  danes odprl vrata za obiskovalce in razstavljavce  54. Mednarodni obrtni sejem (MOS), ki se ga udeležuje tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. V nagovoru ob odprtju je poudaril, da bo država pomagala podjetjem preživeti energetsko krizo, obenem pa je izpostavil tudi nujnost nadaljnjega razvojnega preboja slovenskega gospodarstva v povečanju produktivnosti in dodane vrednosti.

Minister Matjaž Han je v svojem nagovoru na odprtju sejma izpostavil: »Na ministrstvu se zelo zavedamo pomena podjetništva in obrti za slovensko gospodarstvo. Vsako podjetje, ne glede na velikost, je pomemben generator rasti gospodarstva in s tem prispeva k boljši skupni prihodnosti vseh nas.« Ali je to dovolj in dovolj hitro, je drugo vprašanje. Celo sam je izrazil pomislek, da se včasih zgodi m da se izniči bodoči učinke posameznega ukrepa preden začne veljati ali pa prav kmalu  po začetka veljave. Se pravi administracija in »koordinacija« »pojé« učinkovitost, ki pa je hudo pomembna v teh kriznih časih.

Matjaž Han, minister za gospodarstvo RS

Ministrstvo, ki ga vodi  je  letos podjetjem namenilo več kot 670 milijonov evrov razvojnih sredstev, s katerimi podpira naložbe podjetij v smeri povečanja produktivnosti, zelenega in digitalnega prehoda, raziskav, razvoja in inovativnosti ter razvoja slovenskega turizma – s ciljem dviga dodane vrednosti slovenskega gospodarstva. Večino teh razvojnih sredstev prejmejo prav mala in srednje velika podjetja. Ali je razlika med razpoložljivim in  potrebami?

Je, najmanj 1:5. Ena na razpolago petkratnik so pa trenutne potrebe.

Kaj meni župan Celja Bojan Šrot o pomenu mednarodnega obrtnega sejma za mesto Celje’

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot se je dopoldan udeležil odprtja 54. MOS-a, največje sejemsko-poslovne prireditve v naši državi. Zaradi te prireditve, kot je dejal župan, Celjani s ponosom pravimo, da živimo ne le v knežjem, marveč tudi v sejemskem mestu.

Bojan Šrot, župan Celja, sejemskega mesta

Župan je v svojem govoru izrazil zadovoljstvo, da se letošnji MOS, po dveh letih zahtevnih razmer zaradi korona-virusa spet vrača v vsebini in obliki, kakršnega smo vajeni.

»MOS je manifestacija poslovne odličnosti obrti in podjetništva, stičišče inovativnosti in hkrati priložnost za sklepanje poslov. To je tudi prostor, ki nudi mnoge priložnosti tako uveljavljenim obrtnikom in podjetnikom kot tudi tistim, ki šele začenjajo svojo poslovno pot. Zelo pomembno in hkrati tudi pohvalno se zdi, da znajo organizatorji MOS-a hitro reagirati na izzive, ki jih pred nas postavlja življenje, da spremljajo sodobne sejemske trende v svetu. Da je temu res tako, dokazuje letošnja osrednja vsebinske nit sejma – Samooskrba. Trajnosti razvoj, kamor spada tudi samooskrba, ne samo prehranska in energetska, je eden najpomembnejših, dolgoročnih strateških ciljev Mestne občine Celje in projekte na tem področju uresničujemo že več kot desetletje. V zadnjih letih smo še posebej velike korake naredili na področju trajnostne mobilnosti. Sicer pa večino svojih resursov, tako finančnih kot človeških, namenjamo skrbi za bolj čisti zrak, čiste vode, zdravo bivalno okolje, vsemu tistem kar omogoča boljše in prijetnejše življenje prebivalcem in obiskovalcem našega mesta,« je v govoru povedal župan Bojan Šrot.

Celju se  prirejanje MOS-a povrne v obliki morebitnih kasnejših obiskov udeležencev in obiskovalcev . Lahko so kulturne, športne in nenazadnje tudi gospodarske narave.  Želimo si vedno več. V današnji situaciji  pa le vrnitev v normalo na vseh področjih, po dveh hudih letih in preizkušnjah za se nas.

Peter Pišek podpredsednik OZS

Obrtna podjetniška zbornica in njeni predstavniki so ponosni in  veseli, da že 54 let uspevajo skupaj z razstavljavci kreirati dogajanja na MOS-u. Mednarodni obrtni sejem je prerasel svoje okvirje in je ta hip eden največjih tovrstnih prireditev  v regiji, je dejal Peter Pišek, podpredsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije.  Če smo se v preteklih dveh letih ukvarjali  z blaženjem posledic, ki jih je pustila epidemija, trenutno se ukvarjamo z blaženjem posledic, ki nam jih je prinesla energetska draginja. Vedoč da je 99 odstotkov poslovnih subjektov pri nas malih in srednjih podjetij,  je treba resno vzeti  težave s katerimi se ubada  malo oziroma drobno  gospodarstvo.  116 tisoč malih podjetij in obrtnikov z več kot 300 tisoč zaposlenimi  ima težo in pomen za celotno slovensko gospodarstvo. Ena tretjina  od vseh  teh obrtnikov in podjetnikov se boji za svoj obstoj. Resen in takojšen pristop države pri blaženju posledic energetske in draginjske  krize lahko in nujno mora reševati država. Brez odlašanja, meni Peter Pišek.

 

Mag Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma

Pomembno in nujno  je bilo za samo prireditveno industrijo da se začne delati in dogajati tako kot je bilo v predkoronskem  času.  Prvič v zgodovini MOS-a se je zgodilo  da MOS  ni bil izveden, leta 2020. Za prenekaterega  iz te branže je bilo to usodno. Hvala bogu da se z MOS-om  to ni zgodilo, vsaj v tako rigorozni obliki ter da so preživeli je med drugim povedal mag. Robert Otorepec. Predvsem računajo da ne bo več nobenih omejitev in vrnitev v ritem ki si ga želijo in so ga bili vajeni od prej.

Želja po uspešni vrnitvi in krepitvi vloge je želja vseh ki so kakorkoli vezani in odvisni od tega. Ali z drugimi besedam je želja celotnega gospodarstva in družbe.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč