Posledice vandalskega dejanja v Celju(foto: Zelenice)
črna kronikaLokalnoosveščanje potrošnikovSlovenija

Celje: “Vandali tokrat nad mlada drevesa. Le zakaj?”

Celjski dan se začel z  ponovnim  poročanjem  o novih primerih vandalizma v Celju. V noči na četrtek so neznani storilci močno poškodovali več kot 20 zasaditev mladih dreves, na različnih lokacijah v mestu. Nekatera drevesa bo zaradi poškodb treba nadomestiti z novimi.

Teren, kjer so delovali vandali, so si dopoldan predstavniki javnega podjetja Zelenice ogledali ob navzočnost policije in popisali škodo. Ta bo precejšnja, o konkretni višini pa še ni mogoče govoriti.

Vandali so mestnem sadovnjaku na Golovcu tako polomili ali izruvali 5 dreves različnih sadnih sort in polomili 15 opor za drevesa. V Parku drevesce ob severni vezni cesti so poškodovali 4 drevesa, od tega je bilo eno drevo v celoti odžagano, ob novi kolesarski poti v bližini podhoda pri Plavi laguni pa so izruvali tri mlada drevesa.

Posledice vandalskega dejanja

Ob tem so vandali prevrnili betonski koše za odpadke ob pešpoti na Lavi, v mestnem parku pa poškodovali del kamnite skulpture v nedavno obnovljeni fontani. V javnem podjetju Zelenice bodo sanirali nastalo škodo in drevesa, ki so utrpela nepopravljivo škodo, nadomestili z novimi. Primere vandalizma smo prijavili policiji, pri zavarovalnici pa bomo uveljavljali povrnitev škode.

 

V izjavi,  ki jo je podal  Jože Krulec, direktor Javnega podjetja Zelenice, za Radio Fantasy,  meni  da so nad tem vandalskim dejanjem ogorčeni ter da gre očitno gre za mladostnike, ki jim je v času počitnic dolgčas. Želi si namreč, da bi policisti vandale našli in da se vandali zglasijo v njihovem podjetju, kjer imajo dovolj primernega dela zanje. Vandalizma, ki smo mu priča v zadnjem času ko se znašajo na objekte, spomenike ali parkovne ter drevesne površine, je treba narediti konec. Upamo le  da Policija  pri tem imela srečno roko.

 

Postavljeno in zasajeno lanskega marca (foto: VTC)

Na Mestni občini Celje ta nesprejemljiva dejanja, ki povzročajo veliko materialno škodo, prav tako  najostreje obsojajo.  Posebej je žalostno to, da se z vandalizmom uničujejo mlada drevesa, še zlasti zato, ker so sredstva zanje prispevali tudi občani in podjetja, ki so s tem izkazali pripravljenost sooblikovati lepšo podobo mesta, ki mora biti naša skupna skrb. Zasaditev mladih dreves na različnih mestih v Celju za spodbujanje trajnostnega razvoja in lepšega okolja je naletela na zelo pozitiven odmev v javnosti, pohodi vandalov pa spodkopavajo ta prizadevanje Mestne občine Celje ter občank in občanov.

Zato velja poziv občankam in občanom, da o primerih vandalizma in škode, ki pri tem nastaja, sporočajo na Servis 48 ali elektronski naslov [email protected].

Skupaj s policijo in drugimi pristojnimi službami si  je treba še naprej prizadevati, da bi v čim večji meri preprečevali in omejili pojave vandalizma v  mestu.

Stop vandalizmu!

Zelo neprimerno in skrajno zavržno je da se znašajo nad  stvari in  površine s katerimi se lokalna skupnost trudi polepšati in izboljšati počutje ter  bivanje v mestu. Kakorkoli in kadarkoli je vredno vzgojno in edukativno delovati do tistih,  ki imajo očiten manko  na omenjenih področjih.

 

Vane T. Costa

Vir: moc&vtc

Foto:  JP Zelenice

 

Mogoče vam bo všeč