Nekategorizirano

Celje: » Trend porasta drznih tatvin na Celjskem ne popušča«

Ni dneva  da bi  ne izvedeli, zaznali, slišali ali dobili uradno sporočilo o nemilem, škodljivem ali  nasilnem  dogodku povezanim z tatvino, drzno tatvino ali poškodovanjem oseb in premoženja pri poskusih ali izvedbah le teh. Kaj nam to pove? Veliko. Komu? Vsem ki so lahko vključeni v to. »Izvajalcem« , ki to počnejo z namenom in na nezakoniti način da bi prišli protipravno in z kaznivim dejanjem do tujega denarja ali premičnega premoženja, policistom da naredijo na področju preventive in obveščanja o tem  kar se pojavlja in dogaja na področju kriminalitete povezano z tatvinami, drznimi tatvinami ali oškodovanji  v zvezi  s tem ter nazadnje tudi s samimi oškodovanci.

Tukaj je vredno omeniti da bi bili potrebni pomoči in nasvetov ter ukrepov, ki bi zajezili  ta pojav  najprej, najbolj in dovolj pogosto prav oškodovanci kot najšibkejši člen  v tej »verigi« dogodkov.

Dinamika, kar se časa  je bolj ali manj takšna da tukaj ni tople vode za odkrivati. Če so to lokali, so najpogosteje bolj odmaknjeni oziroma v predelih mesta ali krajev ki nimajo pretirane frekvence ter da imajo tekom dneva časovne presledke ko niso prav dosti obljudeni ali pa sploh ne. Druga »niša« taistih »mojstrov« svojega poklica so prazna stanovanja, starejša populacija v strnjenih stanovanjskih soseskah ali v hišah na samem.  Se zgodi da se pojavijo pod pretvezo, za kar priča tudi včerajšnji dogodek, po poročanju PU Celje,  drzne tatvine v Celju ko je neznanka  je  včeraj popoldne pozvonila pri stanovalki stanovanjskega bloka v  Celju  in  ji  ponudila  masažo. Medtem, ko jo je
masirala,  je  v  stanovanje  vstopila  druga ženska in lastnici iz predala garderobne  omare  ukradla  kuverto z gotovino in hranilno knjižico.

 Kaj se lahko naučimo iz tega? Veliko ali malo. Občanke in občane, vsaj tako pravijo na policiji, je treba nenehno opozarjati da ne spuščajo v stanovanja  dvorišča, objekte kjer se zadržujejo osebe, ki jih ne poznajo, še manj  pa da se lahkoverno spuščajo v debate o tem  kako preživljajo svoj čas ko gredo na obisk h kolegici ,ki je prav tako upokojenka in ima «fajn«  pokojnino. Vse to je »dragocena« informacija za vse potencialne predrzneže in tatove različnih profilov.

Na organih,tako kot je policija,  ki jim je glavna skrb varnost državljanov in njihovega premoženja  pa tudi sam občutek varnosti, je da uberejo pot, ki bo dala ta prepotreben  občutek, pa tudi konkretno izboljšanje stanja, ki ni tako zanemarljivo , da pride do upada tega trenda, ki ob upajmo v nekih  bolj ugodnih časih pripeljalo do  izkoreninjenja  tega skrb zbujajočega pojava.

Mogoče vam bo všeč