Nekategorizirano

Celje: Romana Tomc ob materinskem dnevu: Enakost med spoloma ni mogoča, enakopravnost pa vsekakor!

Mestni odbor Slovenske Demokratske Stranke Celje je v Trnovljah pri Celju prostorih Kulturnega umetniškega  društva Zarja ob Materinskem dnevu organiziral kulturno prireditev z gledališko predstavo. Materinski dan je neformalni praznik vseh mater. Pri nas je bil dolga leta v senci 8 marca,  ki se je v teh prostorih proslavljal in praznoval kot dan žena in je imel revolucionarni predznak. Materinski dan  v Sloveniji ponovno dobiva na veljavi v po osamosvojitvenem času. Praznuje se ga  25 marca  na isti dan kot Marijino oznanjenje, dan in čas ko angel Gabrijel napovedal Mariji da bo čudežno rodila Jezusa.

Ob dnevu vseh mater, ki ga na celjskem obeležujejo vsako leto, so naše matere in žene  bile deležne posebnega dogodka njim na čast. Kulturni program namenjen vsem materam je vseboval glasbeni in dramsko odrski del.
Prireditve se je udeležila tudi Romana Tomc, mati in poslanka SDS v Evropskem parlamentu, ki deluje v ELS-EPP,  največji poslanski skupini v EU parlamentu. V svojem nagovoru prisotnim materam in ženam ob njihovem prazniku je omenila,  da je družina del slehernega dne življenja in da smo lahko hvaležni za vsak trenutek sreče, ki ga doživimo znotraj družine.  Veliko dela je bilo vloženo v izboljšanju položaja žensk, žena. Mnogokrat  zaide debata v napačno smer, ko se govori o enakosti žensk. Enakost ni mogoča, možna  je enakopravnost žensk,  zato je treba delati na doseganju enakopravnosti, tam  kjer je ni, pa je treba nemudoma ustvariti pogoje za doseganje le te, brez odlašanja  in izmikanj  v kakršni koli obliki.

V pogovoru  je med drugim poudarila tri področja, na katerih se je najbolj osredotočila v sedaj že tako rekoč iztekajočem se mandatu. Ta področja so:

Področje zaposlovanja mladih, kjer so sredstva za mlade prioriteta v Evropski uniji, druga stvar je pobuda,  akcija razprav na temo pranja denarja v NLB in tretja,  » moj boj za otroške dodatke in nediskriminacijo znotraj EU. V zvezi s tem je Avstrija sprejela eno zakonodajo, kjer je oškodovala  deset tisoč slovenskih otrok. Tukaj sem jaz sprožila protiakcijo in uspela s to protiakcijo. Imam podporo v Evropski komisiji. Upajmo, da se ta proces izide tako kot je treba, v pozitivno smer,« je dejala Romana Tomc ob robu proslave ob Materinskem dnevu v Trnovljah pri Celju.

							 

Dodamo še lahko, da smo veseli in tudi upamo, da bo v prihodnje  imela priložnost da uporablja svoje znanje in izkušnje na evropskem parketu.  Korpus znanja, ki ga pravzaprav Slovenci resnično potrebujemo.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč