Nekategorizirano

Celje: Razstava “Čutim Slovenijo – kako jo čutijo tujci, ki so nekoč prišli in ostali za vedno”

Včeraj pozno popoldne so v Muzeju novejše zgodovine odprli razstavo z naslovom »Čutim Slovenijo, čutim Celje. Razstava je nadaljevanje, na določen način prilagojena in seveda popestrena  z zgodbami, ki so specifične,  posebne v našem celjskem okolju. To so tujci, zanimivi tujci, čez čas niti ne preveč tujci, ki dajejo Slovenskemu, pa tudi v našem primeru lokalnemu okolju pečat, pridih, domačnosti, pripadnosti okolju, kljub opaznem tujem, intrigantnem na določen način zanimivem elementu prisotnosti. Ta razstava, prvotno zasnovana kot vseslovenska, ki je predstavljala   tujce iz nekoč neuvrščenih držav,   v celjskem primeru  prehaja v dimenzijo in različico ki  je ljudem  iz našega mesta  in regije mnogo bližja. Prikazuje ljudi, zgodbe, ki so preverljive čutne vsak dan, tako kot ti ljudje, ki postanejo del našega vsakdana.

Razstava Čutim Slovenijo, čutim Celje je preplet osebnih zgodb in predmetov posameznikov, ki so se v Slovenijo in Celje preselili iz različnih razlogov, si tu ustvarili nov dom ter postali aktivni člani družbe.

Oddati je potrebno priznanje vsem vpletenim v to zgodbo, razstavo,  kako prvotnim vseslovenskim snovalcem le te,  tako tudi lokalnim celjskim snovalcem in pripravljavcem.  Posamezniki s svojimi zgodbami  so poskušali dati del sebe, del ki jih determinira, odreja tudi preko posameznih predmetov, ki jih predstavljajo v sedanji aktualni fazi bivanja ali pa jih je  bolj odrejala v preteklosti. Odvisno.   Obiskovalec bo s svojim vstopom v razstavni prostor vstopil v intimni prostor  oseb in njihovih zgodb. To so bile nekoč migracije. Migracije v katerih so bili vključeni osebe iz zgodb v razstavi,  so bile takšne da so plemenitile okolje.  In ga še. Takšnih pozitivnih prilagoditev je bilo veliko. Veliko so prispevali k  raznolikosti in pestrosti  vsakdana. Pozitivnih in koristnih  za vse. Tega  se ne izogibamo. Afirmativnih  zgodb naj bo čim več.  Njihove zgodbe naj bodo stvar spomina in njihove intime,  obiskovalcem razstave pa na ponudi  možnost da zaznave  te zgodbe na najbolj prijeten način skozi lastno doživetje.

To vam lahko uspe v kolikor utegnete obiskati razstavo. Razstava, bo na ogled do 30. septembra 2019. Kulturni del ob odprtju razstave sta popestrila priznana umetnika, ki ustvarjata in živita v Celju in sicer Inga Ulokina, violinistka in glasbena pedagoginja, rojena v Sankt Petersburgu v Rusiji  ter Goran Bojčevski, Makedonec,   klarinetski  virtuoz, skladatelj, instrumentalist, pisec odličnih glasbenih del in predvsem  oseba, ki zna ujeti trenutek  in ga prilagoditi  mestu in času ter ljudem,  ki ga obkrožajo in bogatijo tako, kot tudi oni njega.

Pridite, poglejte in tudi vi začutite Slovenijo, začutite Celje, tudi takšno kot jo čutijo osebe iz razstavljenih zgodb.

 Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč