Nekategorizirano

Celje: Panoramski pogled dobrikanja glavnih »igralcev« na odru ali »rabim tvoj glas«

Sobota, aktualna,današnja, v tem času imenovanem predvolilni ples kroglic(glasov občanov),  daje vtis približno ali zelo blizu takšnemu  ozračju imenovano lokalne volitve. Stojnice v sosledju, pravilno označeni aktivisti, pripravljeni pripomočki( kape, svinčniki, majice) ter izpostavljeni govorci in seveda tisti, ki jim je to namenjeno. Del okrog tržnice ter tradicionalno Stanetova do Zvezde  zasedeno z vsem prej naštetim. Glavni igralci so  samozavestni, tako kot do sedaj plasirajo izdelke,  ideje so že. Del njih neprepričljivo ponujajo letake,  kakšen »programček«, ostali pa te poznajo in glasno pozdravijo, da sosednji štand-stojnica zazna tudi njih glede nagovarjanja.  Prav zanimivo je to, da  ob že več kot 20 list,  so »Celjski javno mnenjski ulici ter v neposredni bližini prisotni samo tisti,  ki so tradicionalno prisotni in  tradicionalno v mestnem svetu,  preostali  pa s čezmerno dozo optimizma  v slogu  face- to-face delajo na pridobivanju glasov. 

Od danes prisotnih strank in list, glede na zaznavno moč avtorja, štiri stranke, se nabere skoraj dve tretjini svetnikov vsakokratne sestave mestnega sveta.  Zaznati je bilo tudi razmišljanja in  morebitni dotok glasov od liste, ki  je padla zaradi napak predlagatelja ter da bodo nekateri delali na tem da jih kanalizirajo sebi v prid.  Zanimivo je da vladna stranka, vodilna v vladajoči koaliciji,   v Celju kot  tretjem največjem mestu v Sloveniji, nima niti županskega kandidata, niti liste za mestni svet.  Instant stranka na državnem nivoju se naredi, na lokalnem nivoju pa moraš prepoznati resnične potrebe občanov, ne pa  svoj preboj graditi na podlagi vzvišenega  »larpurlatističnega«  nakladanja  o tem kaj vse se da predlagati  in izglasovati v parlamentu. V mestnem svetu,  v koliko pride kdo, ki je  »bos« v več ozirih, tega volivci ne nagradijo z mandatom, še manj s ponovitvijo taistega.  Zanimivo je mnenje  SNS, kjer pragmatično podpirajo obstoječe župane (v Celju in Šentjurju), drugod celo županskega kandidata (Štore). Sicer do sedaj ta pragmatizem,  vsaj na lokalnem nivoju,  ni prinesel  otipljiv rezultat. Nadejajo se preboju.

Volivci, občanke in občani se nadejajo preboju idej in potez, ki bodo prinesli izboljšanje počutja in življenja  v več segmentih življenja.   Do meritve uspešnosti pa palec gor za drzne, pametne  in učinkovite.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč