Nekategorizirano

Celje: Odprtje dveh skakalnic na Šmartinskem jezeru-oživitev vodnih športov in rekreacije na vodi

Včeraj smo bili priča odprtju dveh skakalnic v vodo, adrenalinska doživetja in vse kar bo temu sledilo in kaj si pravzaprav želimo, da bi s tem dosegli.

Pred desetletji se je prav na tem jezeru veliko skakalo v vodo s smučmi, snowboardi in celo kolesi. Pred leti je poleg delujočih skakalnic na tem delu obale obratovala mehiška restavracija, gostilno je imel tudi lastnik ladje Jezerska kraljica, ki je zadnja leta zaradi kratkega stika lastnika z občino in neurejeno dokumentacijo propadala.  Sledilo je obdobje  neurejenega stanja in statusa nekaterih obstoječih in tudi nekaj časa motečih objektov.

Po doseženem dogovoru in po pozitivnem rezultatu, oziroma odgovora ministrstva za kmetijstvo  na natečaj na katerem se je  prijavila celjska občina, se je pristopilo k rešitvi n ureditvi stanja ob Šmartinskem jezeru, povezana z skalnicami. Za izgradnjo skakalnic je bilo pridobljenih 103.000 EUR nepovratnih sredstev. Celotna investicija je zahtevala 235.00 EUR.
Toliko tudi zaradi tega ker je bilo potrebnih za  ureditev še nekaj drugih zadev indirektno povezanih s tem.

Šmartinsko jezero kot naravni biser obenem predstavlja velik potencial za razvoj vodnih športov. Kolikor nam je znano v Sloveniji ni podobnih objektov. Imamo pa kar nekaj športnikov ,ki gojijo akrobatske  skoke na vodi in da tekmujejo v najvišji ravni. Vsa dosedanja evropska tekmovanja ter odprta prvenstva so opravljali drugje. Tudi na tem področju je možnost da skakalnici, 17 m in 25 m , postaneta središče tega športa in športnega dogajanja  v Sloveniji. pa seveda tudi mednarodnim tekmovanjem, ki bodo dodeljena oziroma organizirana glede na vrhunskost ravnokar odrtih objektov za tekmovanje in treninge   Polega samega šport obstajajo možnosti za pospešitev  in razvoj turizma v tem delu mestne občine Celje.

Objekt namenjen za tekmovalni rekreativni šport ter treninge je z priložnostnim govorom odprl Bojan Šrot,  župan Mestne občine  Za začetek so se spustili po skalnicah tudi nekateri tekmovalci  ki tekmujejo na vrhunski ravni v tem športu. Med njim je bil tudi Matija German, doma iz Brežic, državni prvak  v akrobatskih skokih v vodo ter udeleženec več  mednarodnih tekem z odmevnimi rezultati.

Skakalnicam dolgo življenje, uporabnikom veliko užitkov, tekmovalcem pa  odlične rezultate želimo!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč