Prejemnica priznanja Celjske zvezde za življenjsko delo je Goga Stefanović Erjavec
KulturaLokalnoSlovenijaŽivljenje

Kultura: “Zvezda ki bo vedno sijala na celjskem kulturniškem nebu je Goga Stefanović Erjavec”.

V ponedeljek zvečer v Narodnem domu  so bile podeljene Celjske zvezde  in se poklonili celjski in slovenski kulturi. S podelitvijo priznanj na področju kulture Celjske zvezde in prepletom poezije, glasbe in videa so se v Narodnem domu, k je tudi  kulturni hram  so se  v Celju poklonili spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in v Kajuhovem letu tudi spominu na pesnika Karla Destovnika Kajuha. Tudi sam Narodni dom je kultura, pravzaprav je v njem kultura ves čas doma. Tudi polna dvorana to  potrjuje. V Celju je kultura zelo visoko postavljena, dejansko na mestu kamor sodi in si zasluži, kultura namreč.

Priznanji Celjske zvezde za najvidnejše dosežke za preteklo dveletno obdobje sta prejela plesalec Boštjan Antončič in Škratovo lutkovno gledališče Celje. Priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo je prejela plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Goga Stefanović Erjavec. Tako je celjsko kulturniško nebo dobilo dve zvezdi ki so zasijale z sijajem ki dobro dene, z trajnim sijajem pa bo sijala pa bo sijala zvezda Goge Stefanović Erjavec. Zasluženo. In še več kot zasluženo.

Prejemniki priznanja Celjske zvezde

Letošnja slavnostna govornica je bila  Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra,  ki je je v nagovoru med drugim povedala: »Podpora izjemnim ljudem, drugačnim idejam, ki tlakujejo razvoj je ključna, zato ne smemo pozabiti tudi na večkrat prezrto mladinsko kulturo, ki jo tvorijo mladi posamezniki, saj kultura ni samo opera, balet, poezija, ampak tudi urbana mladinska kultura, ki skozi različne komunikacijske medije izraža svoj obstoj. Z jasno podporo mlade učimo znanj, veščin, vrednot in pa tudi odgovornosti. Te odgovornosti, ki jo od mladih pričakujemo, je pa kot odrasli večkrat ne živimo. Odgovornosti, ki se kaže skozi komunikacijo v vsakdanjem življenju tako doma, v službi, na kavi, v trgovini, v bolnišnici, na spletu. Vsi skupaj lahko ustvarjamo prostor povezovalnih navad, se poslušamo, slišimo, sprejemamo, zaupamo, spoštujemo, usklajujemo, opogumljamo, razvijamo sočutnost, ustvarjalnost in odgovornost, namreč vse to bo prispevalo k večjemu zadovoljstvu vseh nas.«  Tako kot počne tudi sama.

Sonja Majcen, slavnostna govornica, direktorica MCC

Boštjan Antončič, je vrhunski celjski plesni ustvarjalec, ki živi in dela v Bruslju in se občasno vrača v Celje. Svojo umetniško pot je začel v Plesnem forumu Celje, šolanje je nadaljeval na Plesni akademiji v Salzburgu. Sodeloval je z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi plesalci in koreografi.  Od leta 2005 je stalni sodelavec  belgijske svetovno priznane plesne skupine Rosas. Leta 2021 je prejel stanovsko nagrade Plesalec.  Sam pravi da je rad v Celju da daje Celju kolikor lahko in tako vrača odroma, v Plesnem forumu in temu tukaj v Narodnem domu, kjer so se dogajali njegovi začetki, njegovi plesni nastopi.

Priznanje za najvišje in največje dosežke za pretekli dve leti dobi celjsko Škratovo lutkovno gledališče. Priznanje  je v imenu Škratovega  gledališča prejela Breda Stepan,  predsednica lutkovnega gledališča.

Škratova lutkovna skupina je  ustvarjalna skupina  na področju lutkovne dejavnosti in je prelomnega pomena za Celje, pravzaprav do ustanovitve leta 2019 mesto ni imelo tovrstno stalno skupino za tovrstno udejstvovanje.  Letno izvajajo 15-20 predstav ter eno premiero.  Priznanje gre zagotovo v prave roke.

Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo je iz rok župana Matije Kovača prejela plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Goga Stefanović Erjavec, ki na celjskem in širše ustvarja že 47 let. Skupaj z možem, Dušanom Erjavcem sta ustanovila Plesni forum, ki se je razvil v enega najboljših plesno izobraževalnih centrov pri nas. S svojim strokovnim delom, bistveno prispeva k razvoju mladih plesalk in plesalcev. Mnogi izmed njih so nadaljevali s šolanjem na pomembnih akademijah v tujini. Kot plesna pedagoginja je vzgojila več kot 2000 plesalk in plesalcev. Sama pa zase med drugim pravi, »da ne morem verjeti da sem že tam, da lahko prejemam nagrado za življenjsko delo«. Šteje si v posebno čas in privilegij da skupaj z svojim učencem,  Boštjanom Antončičem, ki je eden izmed mnogih ki so nadaljevali izobraževanje, izpopolnjevanje širom po svetu. Nocojšnji večer in nagrada  ji dajeta dodatni  ustvarjalni polet čeprav je dobila nagrado za življenjsko delo. Šteje si v posebno čast da mnogi ki so nadaljevali, s plesom , izobraževanjem, ustvarjanjem, se še vedno vračajo v Celje, v Plesni forum, v gnezdo od koder so poleteli.  To bo vedno njihovo gnezdo.

Kulturni program za celjsko praznovanje Prešernovega dne, so  zaupali odlični umetnici, Celjanki Nuši Ofentavšek. V sodelovanju s pianistom Rokom Zalokarjem, igralko Manco Ogorevc, plesalko Ajo Zupanec in režiserko videa in plesalko Izo Skok je nastal preplet izbrane poezije, glasbe in videa.

Kapo dol nagrajenim in ustvarjalcem, pa tudi prisotnim gostom za čas in prefinjen okus in čutenja kulture pri nas v Celju.

Naj živi kultura!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura