Mihael Zver ob začetnem nagovoru na prazniku MČ Šlander v Celju
Dogodki in prireditveljudjeLokalnoSlovenija

Celje: »Mestna četrt Šlander je danes praznovala. To je bil praznik sožitja, sodelovanja in razumevanja«.

Danes je bila proslava ob dnevu mestne četrti Slavko Šlander v Celju.  Naš neutrudni in nesebični gostitelj je bila II Osnovna šola. Šola kjer se pravzaprav za življenje pripravljajo in črpajo osnovna znanja otroci iz naše mestne četrti. Pa tudi mnoge generacije prej.

 Površina MČ Slavko Šlander  je 22,42 ha in je po velikosti ena najmanjših. Imamo približno 2780 prebivalcev. To nam pove, da je naša MČ gosto naseljena. Praktično pozidana s stanovanjskimi objekti oziroma bloki. Prevladuje trgovinska dejavnost, sledita ji uslužnostna in obrtna, cca 50 dejavnosti. To nam pove tudi to, da se tukaj sodeluje, ustvarja, neguje in spoštuje življenje. Življenje z vsemi dodatki, željami, pričakovanji in kdaj pa kdaj tudi kaj neuresničenega. Tako kot pač je življenje samo. Krajani zmorejo široko stopnjo tolerance in razumevanja.

 

Bistvena sestavina bivanja v tej mestni četrti je sožitje, sporazumevanje in sobivanje generacij. Sliši se enostavno pa vendarle zahteva ali izvleče od posameznika,  ki to želi in zmore početi,  veliko energije, iznajdljivosti in »diplomatske« veščine. In tukaj imajo prebivalci mestne četrti srečo z ekipo, ki si prizadeva v tej smeri.  Prostori ki so namenjeni za delovanje prebivalcem v tem našem spodobnem mirnem kotičku so  tudi  prostori za  srečevanje in sobivanje idej o boljšem jutri za vse tukaj  živeče. »Moštvo«, ki je odgovorno za prisluhniti in mnogokrat tudi  udejanjiti želje in pričakovanja, je  v dosedanjem času vedno znalo prisluhniti, se odzvati, priti nasproti krajanom.  Ja, tole moštvo z »selektorjem« v red končuje mandat in vas gosti zadnjič  v takšni posadki. “Imeli boste možnost se odločati o tem kdo bo v bodoče vodil MČ in kdo bo sestavljal Svet MČ ter komu boste zaupali v bodoče. Ali bodo to dosedanji ali nova ali pa mešanica obojega”, meni dosedanji in še vedno aktualni predsednik MČ, Mihael Zver.

Sonja Majcen, direktorica MCC in Mihael Zver, predsednik MČ Šlander

Razveseljujoče je to da v mestni četrti odraščajo novi ljudje, generacije ki  so pripravljeni vključiti se v kreiranje vašega in našega vsakdana, sedanjega in prihodnjega. Tako da generacije, ki so se vrsto let dajali  in razdajali  imajo  zadoščenje, da tudi takrat ko bodo izpregli,  bodo varni, deležni pozornosti in predvsem mirni v četrti ki bivajo vso življenje ali so se nam pridružili v določenem delu  svojega življenja. Tukaj je dobro poskrbljeno  za mladostnike in šolarje in bo tudi v bodoče, posebej v času ko ni šolskih obveznosti. Takrat pa priskočijo na pomoč in zapolnijo čas z igrami in veseljem strokovne osebe in Mladinskega centra Celje. To ni bilo neopaženo. Prav zaradi tega uspešnega sodelovanja z MCC, je iz rok predsednika Mestne četrti prejela priznanje njihova  direktorica  Sonja Majcen.  

V nadaljevanju so bile podeljena priznanja in zahvale za delovanje in sodelovanje in za bogatenje z vsebinami v Mestni četrti. Priznanje so bili deležni športniki, ki kljub letom skrbijo za dobro počutje in zmagujejo.

40 let delovanja Krajevne organizacije Rdečega križa v MČ Šlander

Nagrajeni so bili tudi člani folklorne skupine  pri Društvu upokojencev MČ Šlander in  seveda posamezni člani Krajevnega odbora Rdečega križa, ki v mestni četrti deluje celih in polnih štirideset let. Nekateri izmed njih so poleg  dolgoletnega humanitarnega dela tudi krvodajalci, ki so darovali kri po 10, 20 in 30 krat. Zadnjo kategorijo krvodajalcev  zastopa Marjan Vižin, ki je v delovanju Mestne četrti kot nekakšen »multipraktik«, priročen in uporaben za vsa možna opravila in vse letne čase. Kdorkoli je bil deležen priznanja ali pokala v katerikoli kategoriji je občudovanja vreden. Vsi krajani so bistvena sestavina našega in vašega dobrega počutja. Vsi si želimo da tako ostane še dolga leta.

Primarij dr. Marta Škapin in Mihael Zver

 

Kulturni del programa je bil zapolnjen z plesnimi vložki folklorne skupine DU Č Šlander,  pesmimi Otroškega zbora iz II osnovne šole ter nastopov narodno zabavne skupine  »Novi veseli jahači«.

Narodno zabavna skupina “Novi veseli jahači na delu”. Ob prazniku MČ Šlander.

 

Polno srce in zadovoljstvo, ki je bilo  vidno,  je s seboj  odnesel  Mihael Zver,   predsednik Sveta MČ Slavko Šlander, v mandatu ki se bo iztekel zelo kmalu, prav tako  preostali člani sveta MČ so bili zadovoljni s storjenim do sedaj. 

Voditelj in povezovalec je bil Andrej Krajnc,  znano ime izpred mikrofonov in kamero  v naši širši okolici.

Ob letu osorej bo  tukaj spet veselo. Vsak je že sedaj vabljen!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč