Nekategorizirano

Celje: Konstituiral se je Mestni svet Mestne občine Celje. Prisegel Župan MO Celje in svetnici in svetniki

Volitve so praznik demokracije, tudi za nas Celjane, je pa tudi danes praznik, saj  so  v Veliki dvorani Narodnega doma  prisegli župan Bojan Šrot in mestni svetniki za mandatno obdobje 2018-2022.

Z današnjim dnem samo sejo ,ki jo je vodil Leon Podlinšek, član svetniške skupine SDS najstarejši med njimi in konstituiranjem  delovnih teles za izpeljavo postopka konstituiranja.

Prisegli so in so se vpisali v knjigo priseg poleg župana tudi vsi svetniki in svetnice.

V svoji prisegi je župan Celja Bojan Šrot, ki je začel svoj šesti mandat na čelu MO Celje je nagovoril svetnice  in svetnike novega sklica:

 »Slovesno prisegam, da bom dolžnosti župana opravljal vestno in odgovorno, spoštoval pravni red Republike Slovenije in Mestne občine Celje ter z vsemi močmi deloval za čast, blaginjo in razvoj Mestne občine Celje in njenih občank in občanov./…/ Dovolite, da se najprej v imenu vseh nas zahvalim prebivalcem tega mesta za izkazano zaupanje. Mislim, da se ne motim, če povem, da glede na to koliko vas poznam, da nikoli v teh dvajsetih letih, kar sem opravljal funkcijo župana, ni bilo v mestnem svetu toliko odličnih ljudi. Z znanjem in izkušnjami, z rezultati v svojem poklicnem življenju, hkrati pa sem osebno zelo vesel, da ste pripravljeni del teh bogatih izkušenj in svojega znanja nameniti za skupno dobro in za razvoj, predvsem pa za prebivalke in prebivalce tega mesta. /…/ Resnično se veselim našega dela v prihodnjih štirih letih. Smo različnih svetovnih nazorov, smo različnih strankarskih opredelitev pa vendar verjamem, da bomo znali biti tolerantni, spoštljivi drug do drugega, dojemljivi za drugačnost in bomo v razpravah kulturni ter da bomo pri odločitvah vedno imeli pred očmi vsebino današnje prisege. Pred nami je po moji oceni zelo dinamičen mandat. Naj povem, da smo samo od volitev na Mestni občini Celje prejeli sklepe o dodelitvi evropskih in državnih sredstev za preko 4,3 milijona evrov. V mestni upravi zelo intenzivno pripravljamo proračun za naslednje leto. Ta bo eden izmed višjih v zadnjih nekaj letih ravno zaradi evropskih projektov. V tem proračunu, ki bo zelo investicijsko naravnan bo preko 50 odstotkov denarja za različne investicije. Mesto je v dobrem, upam da ne pretiravam, če rečem v odličnem stanju. Letos smo dobili priznanje za najlepše urejeno in najbolj gostoljubno veliko slovensko mesto. Smo mladim in starejšim prijazna občina. Včeraj smo dobili priznanje bralcem prijazna občina. Vse to bomo morali znati, ne samo zadržati ampak tudi nadgraditi.«

Pisana slika glede starosti, poklicne strukture kakor tudi strankarska raznovrstnost, ne na zadnje jih je mestnem »parlamentu« deset strank pove pestro zastopanost  interesov občank in občanov v samem mestnem svetu. V samem Mestnem svetu razmerje med »staroselci« in novoizvoljenimi je   izenačeno, med stranka mi pa kaže pa bistveno drugače. »Nova« je Celjska županova lista z samim županom na čelu v kateri je pa res nekaj izkušenih »playerjev« ter nekaj pomembnih in uspešnih poslovnih zasebnih karier.  Dolgčas ne bo pa tudi dela in načrtov je veliko , ki jih je treba realizirati.

V samem Mestnem svetu se , vsaj do sedaj, niso sklepale in oznanjale koalicijska povezovanja. Vse kaže da bo tako tudi v bodoče. Za mnenje smo povprašali tudi nekaj svetnikov/svetnic, med  do sedanjimi pa tudi med novimi.

Vane K. Tegov 

Mogoče vam bo všeč