Fanfest v Celju(foto: BE)
Dogodki in prireditveEvropaKulturaSlovenijaV fokusu

Celje: Fanfest 6 – Peta izdaja festivala

Prvič je Celjsko literarno društvo organiziralo Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti leta 2017. Letošnje leto so organizirali šesto izdajo in zaokrožili prvo petletko. Festival se je dogajal v zadnjem  tednu septembra.

Festival je mednarodno naravnan, predvsem ali praviloma  gre za sodelovanje z državami bližnje regije. Tudi letos so prišli gostje iz Črne gore, Hrvaške, Srbije in seveda aktivni domači avtorice in avtorji fantazijske književnosti.

Glavni gost je tudi tokrat bil prof. dr. Zoran Živković, avtoriteta fantazijske književnosti tudi v svetovnem merilu. Poleg njega so se festivala udeležili organizatorji sorodnih festivalov bližnje regije in avtorji in uredniki, s katerimi aktivno sodelujemo.

Iz Črne gore sta prišla dr. Dragić Rabrenović in dr. Andrijana Rabrenović, iz Srbije se je poleg prof. Živkovića, festivala udeležil Tihomir Jovanović Tika, urednik srbske izdaje antologije moderne slovenske fantastike (Svedoćenja stranih svetova), ki je kot Pričevanja tujih svetov izšla tudi v Sloveniji (samozaložniška izdaja). Iz Hrvaške je prišla predsednica Udruge Sfera, organizatorja Sferakona.

Slovensko avtorsko sceno so zastopali Andrej Ivanuša, Barbara Ribič Jelen, Darka Lampič, Domen Mohorič, Dominik Lenarčič, Ivan Šokić, Jakob Konda, Matej Krajnc, Matic Smerdu, Matjaž Marinček in Bojan Ekselenski, kot predsednik organizacijskega odbora.

Praviloma so na festival vabljeni avtorji/-ice, ki prispevajo literarna ali esejistična dela za Supernovo in/ali fanfestov mednarodni literarni razpis.

Tuji gostje so se večinoma zbrali v petek popoldne, saj mnogi prihajajo od daleč (Črna gora, Srbija).

Glavni del programa se je odvijal v soboto. Delovno se je začelo že ob 10h zjutraj. Prva programska vsebina je bila posvečena regionalnim festivalom in konvencijam.

Dragić in Andrijana Rabrenović sta predstavila Refesticon, ki se koncem junija, vsako leto, odvija v Bijelem Polju (Črna gora). Festival je že od začetka začrtan kot mednarodno regionalno srečanje avtoric/-jev fantazijske književnosti. Vsak festival spremlja festivalski literarni razpis, ki gre skozi strogo sito mednarodne strokovne žirije. Izbrana dela se izdajo v posebni festivalski zbirki.

Letos je bila že 10. izvedba Refesticona, na njem so bili literarni ustvarjalci/-ke iz šestih držav regije.

 

Konvencija SFTeracon se načeloma odvije vsakih 5 let in je vedno regionalno srečanje.

Vanja Kranjčević iz Zagreba je predstavila Društvo Sfera, ki je eno najdlje delujočih evropskih društev ljubiteljev znanstvene fantastike in fantastike. Vanja je leta 2021 prejela evropsko nagrado za najboljšega promotorja znanstvene fantastike (Hall of Fame Awards – Best promoter). Društvo ima izredno razvejano mednarodno dejavnost, redno sodeluje na evropskih in svetovnih konvencijah in nudi vsem sorodnim društvom močno podporo, zlasti pri mednarodnem sodelovanju. Posebnost Sfere je, da prihaja do gladkih menjav generacij. Tako starejši člani/-ce pomagajo pri delu društva v majicah s prisrčnim napisom »Sferozaver«.

Sferacon je bila sprva samo konvencija za znanstveno fantastiko, kasneje se je razširila na vsa področja fantazije. Letos je bil Sferakon že v svoji 44. izdaji. Nazadnje je se je Sferakon pokrival z Euroconom (evropsko konvencijo, kamor pridejo zastopniki iz skoraj vseh evropskih držav, gre za nekaj 1000 ljudi) leta 2012 (takrat je imela tudi Slovenija svoje fizično zastopstvo).

Sferakon se praviloma dogaja 2. majski vikend v Zagrebu (FERI) in ima vedno mednarodni značaj, saj je seznam častnih gostov vedno sestavljen iz eminentnih domačih in tujih imen. Že nekaj let je stalni gost tudi Celjsko literarno društvo.

Sfera izdaja dve serijski publikaciji. Fanzin je Presek, a Ubiq je resna revija za fantazijsko književnost, kjer objavljajo eseje in literarna dela. Tudi slovenski avtorji/-ice so vabljeni k pošiljanju leposlovnih in esejističnih del. Besedila so lahko v slovenščini.

Od slovenskih dogodkov je Bojan Ekselenski, poleg Fanfesta, na kratko predstavil še dva slovenska dogodka, festival Meteorita in Na meji nevidnega.

Na meji nevidnega (NMN), ki je soroden Comic Conu. Odvija se na Gospodarskem razstavišču in poleg cosplaya ponuja tudi obilje stojnic s fantazijskimi izdelki (figurice, knjige, obleke ipd.). Vzporedno potekajo tudi promocije in predavanja. Dogodek je najbolj množičen ljubiteljski dogodek v Sloveniji, kar je dobro za razvoj tudi slovenske fantazije.

Festival Meteorita se odvija na začetku aprila na Jesenicah. Festival spremlja več dogodkov, kot je recimo tekmovanje v metu meteorita na daljavo in seveda tudi nekaj resnih vsebin, ki so povezana z znanostjo in fantastiko.

Na koncu je bil predstavljen še mednarodni regionalni razpis Krononavt, ki se je podaljšal za eno leto. V regiji je že zbranih precej kratkih zgodb na razpisano temo, a organizatorji projekta želijo kakovostni izbor literarnih del.

Popoldanski program se je začel ob 16 uri v Knjigarni in antikvariatu Antika.

Predstavitev je bila namenjena kratkemu pregledu Supernov 12 in 13 ter festivalskemu razpisu, ki je del Supernove 13. Za Fanfest 6 sta bila dva mednarodna razpisa – Kaj, če so vse teorije zarote čista resnica in Pravljična bitja iz središča Zemlje.

Jakob Konda je predstavil svoj projekt Skrivnost srži. Založba Primus je izdala prva dva dela sage, čakamo še na tretjega.

Osrednji dogodek festivala se je, tradicionalno, dogajal v Celjski kulturnici s pričetkom ob 19h.

Najprej je Mateja Mohorko brala kratko prozo in poezijo iz Supernove 13. Sledila sta uvodni nagovor in predstavitev Supernove 13.

Matej Krajnc je poskrbel za glasbeni, a Mateja Mohorko za poetični premor.

Tihomir Jovanović Tika, Andrej Ivanuša in Bojan Ekselenski so predstavili srbsko izdajo moderne slovenske antologije Svedoćenja stranih svetova (slovenska izdaja – Pričevanja tujih svetov –je izšla v samozaložbi in je bila predstavljena 4. avgusta 2022 v okviru Poletja v Celju). Urednik Tihomir je opisal način izvedbe projekta in delo srbske ekipe, ki je poskrbela za tiskano knjigo. Andrej in Bojan sta opisala svoj delež pri izvedbi projekta.

Bojan Ekselenski je predstavil festivalski razpis za Fanfest 7 – Prvi stik v Celju.

Po zadnjem bralnem premoru je glavni gost, prof. dr. Zoran Živković predstavil svoje zadnje prozno delo, ki je najprej izšla na angleškem in ameriškem trgu, kjer je prejela izredno laskave kritike. Tik pred Fanfestom je izšla tudi srbska izdaja, v procesu so še izdaje v nekaterih drugih jezikih.

dr.Zoran Živkovič, največji bard Balkana in Evrope na področju fantazijske literature, ki je napisal več kakor 20 knjig.(Foto: BE)

Po predstavitvi knjige je prof. Živković predstavil pomen Odiseje 2001 na sodobno fantazijo. Zlasti je poudaril dva kadra, ki veljata za ena najpomembnejša v zgodovini filma. Najprej je pokazal let kosti, ki preskoči v vesoljsko ladjo v zemljini orbiti – gre za briljanten filmski rez 3 milijonov let zgodovine od opičnjaka do človeka v vesolju. Druga poudarjena scena prikazuje navodila za uporabo WC-ja v breztežnostnem stanju. Na navodilih, ki jih ugledamo le za nekaj sekund ni »k’r neki«, temveč realna navodila, ki jih je pripravil Arthur C. Clark. Prof. Živković je dodal, da je avtor navodil patentiral WC za breztežnost in je večino prihodkov dobival ravno na račun tega vesoljskega WC-ja (patent so kupile vse države, ki pošiljajo ljudi v vesolje).

Odiseja 2001 je pomembno delo za razvoj znanstvene fantastike, saj je na vrhunskem nivoju prikazala ogromno idej, ki šele postajajo aktualne (AI, transhumanizem, prvi stik ipd.).

(Foto.BE)

Festivalski dan se je zaključil z družabnim večerom.

V nedeljo je bil samo še zaključek festivala za tuje goste, ki so si pod strokovnim vodstvom g. Staneta Rozmana, direktorja Pokrajinskega muzeja, ogledali celjsko znamenitost – Mesto pod mestom in zgodovino mesta.

Začrtana je bila tudi vsebina Fanfesta 7, ki bo predvidoma tretji vikend oktobra. Za prestavitev s septembra se je organizator odločil, ker se nekateri tuji gostje niso mogli udeležiti festivala zaradi dogodkov v matičnih državah.

Zapisal: Bojan Ekselesnki

Mogoče vam bo všeč